28.09.2016 | 20:57
„Афис“ прогнозира балотаж за ген. Радев
Само 20% съгласни правителството да запази сегашния си състав, всеки четвърти иска предсрочни избори

Сигурно участие в балотажа за президент прогнозира агенция „Афис“ за ген. Румен Радев, който е подкрепен от БСП. Социолозите се позовават на проучване, проведено между 16 и 20 септември 2016 г. Анкетирани са 1200 пълнолетни жители на столицата, областните центрове, другите градове и селата. Проучването е извършено със собствени средства на агенцията, уточняват от „Афис“. Агенцията допълва, че картината ще се изясни едва в началото на октомври, когато всички въпросителни около легитимните кандидати ще отпаднат. Според данните към момента обаче се очертава неизбежен балотаж между кандидата на ГЕРБ, който и да е той, и подкрепения от БСП Румен Радев.

На въпроса „Посочете името на човек, който има качества за президент“ 10,7% са отговорили Румен Радев, 3,4% – Бойко Борисов, за Ивайло Калфин са се сетили 2,7%. Без да посочват конкретно име, зад „кандидат на ГЕРБ“ застават 5,7 на сто, на БСП – 2,6 и на ДПС – 1,4 процента.

Оценката за дейността на президента Росен Плевнелиев в навечерието на новите избори потвърждава обосноваността на решението му да не се кандидатира повторно, констатират от „Афис“. Мнозинството от анкетираните смятат, че той не е успял да посочи общи цели, които да обединяват различните интереси в обществото, не е показал лидерски качества, не е допринесъл за силата на българската армия. Според повечето от анкетираните настоящият президент не познава и не разбира живота на обикновените хора, не очертава ясни перспективи за бъдещето и не вдъхва самочувствие, че сме граждани на България. Между 49% и 56% преценяват, че той никак не е допринесъл за тези цели. Всеки втори мисли, че той никак не е показал лидерски качества.

Едва 20% желаят правителството да се запази в сегашния си състав, а всеки четвърти предпочита предсрочните парламентарни избори. Вместо извънреден вот 16% биха предпочели ново правителство в рамките на сегашното Народно събрание, а 37% искат смяна само на някои министри. Средната оценка на работата на правителството по шестобалната система е 3,69.

От „Афис“ прогнозират, че ако в близко време се стигне до парламентарни избори, една четвърт от избирателите биха гласували за ГЕРБ, 15 на сто ще подкрепят БСП. 6% от гласувалите ще са за ДПС, по 3% ще отидат за Реформаторския блок и сбора от партиите в Патриотичния фронт. АБВ ще закрепи 2%, а „Движение 21“ и „Атака“ ще получат само един процент от гласовете. „Съществени размествания при първите три партии, които биха могли евентуално да предложат нов курс на управление, не се наблюдава. Политическата ерозия обаче при РБ, Патриотите и АБВ отново би завъртяла рулетката на малките формации“, констатират от „Афис“. Агенцията уточнява, че данните не отчитат резонанса от предстоящите президентски избори.

Най-важен проблем за анкетираните е безработицата. 16% посочват бедността, а ниските пенсии – 10 на сто.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране