01.08.2022 | 11:11
Ако няма газ през зимата, парното спира
Компенсациите за топлофикациите не са изплащани през юни и юли

„Ако не са осигурени необходимите количества газ през зимата, е възможно да няма отопление“, това заяви пред БТВ Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите.

Той добави, че компенсациите за топлофикациите не са изплащани през юни и юли, а последно суми са получавани през месец май.

По думите му мазутът не може да се използва повече от 10 дни в топлофикациите и в никакъв случай не е алтернатива на газа и заради емисиите на замърсяване, които ще бъдат отделени.

„Силно се надявам предполагаемото увеличение на газа с 54%, както поиска „Булгаргаз“ да не се утвърди и да бъдат намерени резерви“, допълни той.

По негови думи потребителите няма да усетят тази промяна в цената веднага, защото тя е определена от 1 юли и няма как да се промени в момента, така че целият минус ще остане в топлофикациите.

Той разясни, че увеличението зависи и много от това как ще се промени цената на газа, въпреки че в момента най-вероятно е тя да върви нагоре.

„По това време на годината цената не трябва да е висока, защото това не е периода на голямото търсене. Голямото търсене е по време на отоплителния период“ отговори той на въпрос дали е възможно ново искане за преразглеждане на цената от 1 октомври.

Георгиев допълни, че цените на топлофикациите могат да се променят само още един път.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране