01.07.2023 | 20:12
Александър Везенков стана вторият българин в НБА
Баскетболната ни звезда се съгласи на договор за 3 години със "Сакраменто Кингс"

Александър Везенков ще е вторият български баскетболист в НБА, след като днес се съгласи да подпише 3-годишен договор със „Сакраменто Кингс“.

Новината съобщи телевизия ESPN, пред която агентите на най-добрия играч в Евролигата и Спортист №1 на България за 2022 г. – Марк Бартелстейн и Джордж Русакис от „Приорити Спортс“, както и Ник Лотсос от „Тийм Лотсос“, са потвърдили трансфера. Според информацията Везенков ще сключи 3-годишен договор с „кралете“ срещу обща сума от $20 млн.

По-рано днес „Сакраменто“ изпрати официалната си оферта и няколко часа по-късно 27-годишната звезда на „Олимпиакос“ даде положителен отговор. Очаква се в гръцкия шампион да го замести черногорецът Никола Миротич.

Преди Везенков само един българин е играл в Националната баскетболна асоциация. Това е настоящият президент на нашата федерация Георги Глушков, който бе във „Финикс Сънс“ през сезон 1985/86, ставайки първият играч от Източния блок, преминал в НБА.

Александър Везенков бе изтеглен през 2017 г. в драфта на НБА от „Бруклин Нетс“ под №57. Тогава роденият в Никозия български национал бе играч на „Барселона“. Преди две години правата му бяха откупени от „Кливланд Кавалиърс“, а миналото лято бяха прехвърлени в „Сакраменто“.

През 2021 г., когато „Кливланд“ откупи правата му, Везенков се завърна в Гърция и подписа с „Олимпиакос“, с който стана шампион на страната в последните два сезона и два пъти достигна до Финалната четворка в най-престижния турнир на континента – Евролигата.

През изминалия сезон Везенков разгърна максимално потенциала си, като изведе „Олимпиакос“ до финала за трофея в Евролигата, загубен с 1 т. разлика от „Реал“ (Мадрид). Българското крило обаче бе обявен за най-полезен играч (MVP) в турнира и същевременно стана реализатор №1. Така той стана едва третият притежател на двата приза в един сезон след суперзвездите Нандо де Коло (Фр) и Лука Дончич (Слвн).

Още преди края на сезона „Сакраменто“ няколко пъти изпрати съгледвачи да наблюдават играта на Везенков. След като миналия месец мина драфтът в НБА, се очакваше изтичането на юни, за да може, както е по правилника на Асоциацията, „кралете“ да влязат в официални преговори с българската звезда. Това стана в първия възможен ден – днес, и трансферът бе уговорен, като остава само да бъдат положени подписите.

„Олимпиакос“, който опита да уговори Везенков да остане с оферта за нов 4-годишен договор за общо $10 млн., ще получи $1.5 млн. от сделката. Толкова е откупната клауза за българския баскетболист, като половината ще плати „Сакраменто“ заради регламент в НБА, а останалите 750 000 ще покрие самият Везенков.

През наскоро завършилия сезон в НБА „кралете“ се класираха на трето място в Западната конференция с актив от 48 победи и 34 загуби. Още в първия  кръг на плейофите обаче тимът бе елиминиран от „Голдън Стейт“ с 3-4 победи. За предстоящия сезон „Кингс“ вече има 11 баскетболисти с гарантирани договори, като предстои новобранците Колби Джоунс и Джейлън Слоусън, изтеглени от драфта, да подпишат до края на месеца.

Преминаването на Везенков  НБА означава, че със сигурност той няма да може да помогне на националния отбор в европейските и олимпийските квалификации това лято.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране