14.12.2015 | 0:01
Арестуваха 33 митничари по подозрение в корупция
При акцията, която продължи 7 часа и блокира движението на ГКПП "Капитан Андреево", бяха открити 100 000 лева

При спецакция на ГКПП „Капитан Андреево“ вчера бяха арестувани 33 митничари по подозрения в корупция. В домовете им са били открити 100 000 лева. Акцията започна в 8 ч. сутринта и продължи около седем часа.

Операцията за противодействие на корупцията се проведе от ПРБ, ДАНС, ГДБОП и Областната дирекция на МВР в Хасково под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура, съобщи административният й ръководител Даниела Попова. Цялата разработка е стартирала преди около шест месеца. Използвани са десетки СРС-та и са разпитани множество свидетели.

Заради арестите движението на ГКПП „Капитан Андреево“ на влизане в България бе спряно и това доведе до образуване на километрични опашки. Едва към 14,30 ч. пунктът бе отворен и превозните средства бяха пуснати. Според първоначалната информация бяха задържани 14 служители на митнически пункт, по-късно бройката им достигна 33. Митничарите са вземали подкуп, за да пропускат непроверени превозни средства. Така наречената такса „спокойствие“ за автомобили и камиони е била от 5 до 300 евро.

Участваха общо над 140 полицаи и служители на различни институции, които извършиха над 100 претърсвания на домове, автомобили и служебни помещения на митнически пункт „Капитан Андреево“, както и лични обиски на митнически служители. От тях 81 са били с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Процесуално-следствените действия продължиха и в Хасково, Свиленград, Любимец, Димитровград и Харманли.

От Разлог, където откри обновени пътни отсечки, премиерът Бойко Борисов обяви, че има „80-100 обвинени“, които от доста време се наблюдават „как си свиват фунийките и си събират парата“, които трябвали за пътища. По думите му, преди да започне операцията, митничарите са били заснети как взимат пари. „В борбата за контрабандата и корупцията правим много неща и те са видими“, заяви премиерът. Според него допреди година 2,6 млрд. лв. са отивали в организираната престъпност от корупция.

Това е третата мащабна акция за тази година на граничния пункт за пресичане на корупцията. През януари беше заловен и арестуван началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов с белязани пари. През март също беше задържана цяла митническа смяна за контрабанда на цигари за около 9 милиона лева, а през май отново бяха арестувани 10 митничари, уличени в получаване на подкуп.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране