04.05.2016 | 0:01
Архимандрит Дионисий поръчал зарята на Великден
Много хора бяха изненадани защо минути след полунощ в неделя фойерверки и изпълнение на "Тих бял Дунав" от гвардейски оркестър

Зарята в нощта на Възкресение е била поръчана от предстоятеля на храма „Св. Александър Невски“ архимандрит Дионисий. Това призна самият той вчера. Тя е струвала 2000 лв. и е била предварително съгласувана с патриарха и с Министерството на отбраната.

Много хора бяха изненадани защо минути след полунощ в неделя фойерверки и изпълнение на „Тих бял Дунав“ от гвардейски оркестър прекъснаха обявяването на Христовото възкресение пред патриаршеската катедрала.

Дионисий уточни, че идеята за този нетрадиционен начин за отбелязване на празника е била негова и че това е възстановяване на традиция до 1946 г. у нас, както и практика в различни страни. Средствата били осигурени в последния момент от негов приятел. Архимандритът отрече да е било прекъснато обявяването на Възкресение: „Първо беше прочетено пасхалното евангелие, след което се възвести прославлението на Светата Троица и се изпя три пъти тропарът „Христос воскресе“, когато следваше да бъде зарята“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране