29.10.2023 | 13:07
Асен Василев e заличен от избирателните списъци, не успя да гласува
Поискал е да гласува в Хасково, където отдавна не живее

Финансовият министър Асен Василев, който е родом от Хасково, не е успял да упражни правото си на глас, тъй като е заличен от избирателния списък, съобщи бТВ.

Причината е принципът на уседналост, който при него липсва. Оказва се, че по адресна регистрация той не е регистриран в Хасково. Асен Василев се опита да си изкара заявление от общината, но от там му казаха, че няма как да му издадат такова, тъй като той е заличен от списъка на ГРАО към МРРБ.

Дали той ще успее да гласува – предстои да стане ясно по-късно. По информация на БГНЕС има разговори с ОИК за добавянето му в списъка, но не е ясно дали това ще се осъществи.

По-рано в неделя от ЦИК съобщиха, че секционните избирателни комисии (СИК) не трябва да допускат до гласуване хора, които не са включени в избирателните списъци и да ги дописват в тях.

От ЦИК посочиха, че има много малко изключения от принципа за уседналост, например за членовете на секционните избирателни комисии, които са служебно заети или за охраната на секцията.

Избирателите, които желаеха да гласуват по настоящ адрес, трябваше да подадат заявление да бъдат включени в списъка до 14 октомври.

Ако избирател не е включен в списъка, той не бива да бъде допускан да гласува, защото в противен случай ще гласува в нарушение на изборните правила, обясниха от ЦИК.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране