12.01.2024 | 12:17
Атанасова отива в КС заради Габриел, загубила войната в ГЕРБ
През последните месеци отношенията между двете така се ожесточили, че дори не се поглеждали. Което съвсем затруднявало работата в ГЕРБ

Войната в ГЕРБ между Десислава Атанасова и Мария Габриел довела до номинацията на шефката на парламентарната група на партията за конституционен съдия.

За мнозина е странно защо Бойко Борисов доброволно се разделя с най-доверения си човек в партията – Десислава Атанасова. През годините дамата от Дулово се доказа като верен партиец и изнесе не една и две битки на гърба си в парламента. Борисов разчитал на нея да синхронизира и контролира парламентарната група и да спуска директивите до народните представители. В това Атанасова била безупречна.

Тя беше нагърбена и със създаването на сглобката, като участваше в преговорите с Лена Бориславова.

Трудно обяснима е раздялата с Атанасова от страна на Борисов. Още повече, че лидерът на ГЕРБ нямал такова доверие на никой друг в партията, затова и се принудил самият той да оглави парламентарната група.

Близки до Борисов и Атанасова разкриват, че до решението се стигнало след натрупване на няколко събития. От една страна, на Атанасова никак не й се нравило да преговаря с „Промяната“ за създаването на сглобката. А сега повече от всякога трябвало да убеждава депутати в правотата на решенията, които Борисов, Петков и Пеевски спускат до парламентарните си групи. Атанасова усещала, че е между чука и наковалнята и напрежението й дошло в повече.

По-големият проблем за шефката на парламентарната група на ГЕРБ обаче била войната й с вицепремиера и бъдещ премиер Мария Габриел. През последните месеци отношенията между двете така се ожесточили, че дори не се поглеждали. Което съвсем затруднявало работата в ГЕРБ.

И Атанасова, и Габриел отправяли ултиматуми към Борисов, но той нямало как да се раздели с брюкселската снаха, която според споразумението с „Промяната“ ще стане премиер след 2 месеца, твърди Пик.

Враждата с Габриел, скандалите в сглобката и необходимостта ГЕРБ да гласува закони, които противоречат на вижданията на депутатите, прелели чашата на Атанасова и тя сама поискала да отиде в Конституционния съд, издават от средите на ГЕРБ.

Атанасова знаела добре, че няма нужния опит като юрист, но осъзнавала, че сега бил точният момент, а Борисов няма как да й откаже след всичко, което направила за него. Затова и шефката на парламентарната група изиграла добре картите си, а съвсем скоро ще смени напрегнатата работа в Народното събрание с далеч по приятната служба като конституционен съдия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране