18.02.2022 | 13:05
Българи са блокирани на борда на ферибота, който се запали край Корфу (видео)
Няма данни за пострадали български граждани при пожара на ферибот в Йонийско море, съобщават от българското Външно министерство

Двама българи са блокирани в гаража на ферибота „Юрофери Олимпия„, който се запали рано тази сутрин край гръцкия остров Корфу, съобщава „Прото тема„, като се позовава на своя информация. Според изданието те са в комуникация с властите, които се опитват да им дадат инструкции как да достигнат до палубата, откъдето да бъдат взети с хеликоптер. По-рано телевизия Скай предаде, че един от блокираните, без да уточнява националността му, водач на товарен автомобил, се е свързал с властите и е поискал помощ, като е съобщил, че вижда още един човек в зоната.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при пожара, избухнал на ферибот в Йонийско море, съобщават от българското Външно министерство. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост, се казва още в официалното съобщение.

Съдбата на около десет души, които според официалния списък са се намирали на борда, остава неизвестна, съобщава „Катимерини“.

Че е имало българи на борда на круизния ферибот потвърждава и един от тях, който публикува в социалната мрежа кадри от спасителната акция.

По информация на гръцката брегова охрана, общият брой на пътуващите на кораба е бил според списъка 290 души – 231 пътници и 59 екипаж. Първоначалното преброяване на пътниците, които са открити в спасителните лодки обаче показва, че липсват между 10 и 12 души, става ясно от репортаж на телевизия Скай, който се позовава на високопоставен представител на бреговата охрана. Все още предстои окончателното преброяване на спасените в пристанището в Корфу.

Два плавателни съда с водно оръдие се опитват да потушат пожара.

По последна информация на спасителните кораби до момента са качени 278 души, които вече пристигат в Корфу.

За трима леко пострадали пътници съобщава пред гръцката държавна телевизия ЕРТ директорът на болницата в Корфу Леонидас Рубатис. Той каза, че един пациент е бил приет със затруднения в дишането, а още двама с леки наранявания, но състоянието и на тримата не буди тревога. Болницата очаква да бъде докарано и дете на два месеца, което ще бъде прието с превантивна цел.

Сред българите на борда има семейства с малки деца, допълва БНТ. За няколко българи все още няма информация къде са и дали са живи, каза пред националната телевизия Румен Методиев от Петрич, един от пътниците на ферибота.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране