03.01.2015 | 16:19
Българин е арестуван в Йемен заради тероризъм
Външно министерство отново не знае нищо

Български гражданин е арестуван в Йемен, заедно с още двама души по подозрение в тероризъм, предаде Ройтерс. Засега няма коментар от МВнР у нас.  Тримата са на възраст между 22 и 48 години и са арестувани в йеменската столица Сана по подозрение във връзка с терористи, съобщи йеменското министерство на вътрешните работи, цитирано от националната информационна агенция „Саба“ и „Ройтерс“.

Чужденците, които са били задържани от полицията в сътрудничество с обществен комитет, са гражданин на България, на Белгия и на Сомалия, твърди чуждото ведомство.  У един от задържаните са били открити документи, сочещи контакти с групировката „Ал Кайда“, уточнява ТАСС.

Миналата година йеменските сили за сигурност започнаха кампания срещу терористичната мрежа.  Основната дейност бе в южната част на страната, където „Ал Кайда“ контролираше няколко града.  САЩ съдействат на Йемен, като американски безпилотни самолети нанасят удари по позиции на екстремистите.

Поради постоянните размирици между племенни групировки и фракции на „Ал Кайда“ Йемен е обявена от България като дестинация, до която не е препоръчително да се пътува. Няма точни данни за присъствието на български граждани в Йемен. Въпреки неколкократните нападения срещу наши дипломати и дори опит за отвличане на посланика преди две години, България все още поддържа посолството си в Сана.

Дори наскоро подписа Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната за военно сътрудничество в сферата на сигурността и борбата с тероризма.  През ноември стана ясно, че няма установени българи, които да се бият под флага на „Ислямска държава”, но в Ирак и Сирия са заминали десетки македонци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране