13.04.2016 | 0:01
България е олимпийска нация
Шефът на световната борба бе удостоен и със званието "Доктор хонорис кауза" на НСА "Васил Левски"

„България е олимпийска нация, а олимпизмът е дълбоко вкоренен във вашата култура“, това заяви президентът на Международната федерация по борба (UWW) Ненад Лалович пред Общото събрание на БОК. В началото на заседанието сърбинът бе удостоен с медала на БОК „Спортът за един мирен свят“. Освен благодарностите за приза Лалович специално изтъкна признателността на целия борцов свят за подкрепата на България по време на битката за връщането на спорта в олимпийската програма преди 3 години. За особени заслуги и навършване на кръгла годишнина с медал „Спортът за един мирен свят“ бе награден и дългогодишният член на Общото събрание Илия Пейчев.

Шефът на световната борба бе удостоен и със званието „Доктор хонорис кауза“ на НСА „Васил Левски“. В Аула максима на академията заместник спортният министър Асен Марков връчи на Лалович почетен плакет от името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Сърбинът изнесе лекция на тема „Модернизирането на спорта и спортната администрация, запазвайки традициите и олимпийските ценности“.

Председателят на БОК Стефка Костадинова изтъкна, че Европейските игри в Баку, младежките олимпийски игри и фестивали са дали ясни знаци, че българският спорт е жив и има потенциал. „10-те медала в Баку, отличията в Лилехамер и Тбилиси са светъл лъч в, общо взето, нерадостната картина у нас. Ситуацията е далеч от това, което ни се иска и трябва да бъде, но през последната година получихме ясни сигнали, че не всичко е загубено. Най-радостно е, че успехите идват при младите, което ни задължава много внимателно да надградим и развием тези български спортни таланти“, каза Костадинова.

Общото събрание прие отчета за дейността на БОК за периода април 2015 – март 2016, счетоводния отчет и доклада на одитора за 2015 г., както и доклада на Контролния съвет. Одобрени бяха Програма за дейността и бюджет за 2016 година. За нов член на Общото събрание на БОК бе приета Българската мастърс федерация с председател Здравка Йорданова, която обединява дейността на спортистите ветерани в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране