25.06.2015 | 15:01
България експулсирала високопоставен служител в Кремъл
Владислав Сурков е лобирал в полза на ВТБ
Владислав Сурков

50-годишният Владислав Сурков е експулсиран от България, пожизнено му е забранено да влиза в Шенгенското пространство, съобщава украинското издание OnPress.info, позовавайки се на публикация в германския вестник Bild.

Сурков, който фигурира в списъка на физическите лица, които не могат да влизат в ЕС заради санкциите срещу Русия, е влязъл в България под предлог, че се лекува от тежка болест. Впоследствие е станало ясно, че той е в страната за делови преговори.

Сурков нееднократно е посещавал самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Според различни източници в Донецк руският чиновник е лобирал в подкрепа на банка ВТБ. В Луганск пък е решавал кадрови въпроси в правителството на ЛНР. Не се съобщава как Сурков е получил виза и е влязъл в България, нито кога е експулсиран. Българското външно министерство е отказало коментар по случая. Санкциите на ЕС за недопускане на някои руски граждани на територията на съюза допускат изключения по хуманитарни причини.

Сурков, чието друго име е Асланбек Дудаев, тъй като баща му е чеченец, е съветник на президента Путин от септември 2013 г. по въпросите за Абхазия и Южна Осетия. По неофициални данни отговаря и за Украйна. Преди това в различни години е ръководил президентската и правителствената администрация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране