19.11.2015 | 14:22
България няма да участва във война срещу „Ислямска държава“
Външно готово да окаже помощна Франция, но такава все още не е искана

България няма да участва във военна операция срещу „Ислямска държава“. Това обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР, в Благоевград.

„Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми. Защото, когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна. Ние трябва да си направим ревизия на нашето поведение, говоря на нашето като ЕС, като НАТО дали винаги външната ни политика е адекватна и дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати“, каза Борисов.

Според него Европейският съюз и НАТО трябва да преразгледат политиката си в подобни ситуации. Според премиера инцидента с кацналия принудително самолет в Бургас показва за пореден път, че службите у нас работят добре. „Видяхте един абсолютно фалшив сигнал как бързо се задействаха всички наши служби в Бургас. Защото един пиян поляк си бърборил вътре и се вдигна такава голяма тревога, но това пък беше един вид тренировка, ако има, недай Боже, истински сигнал“, коментира Борисов.

 На въпрос проверена и достоверна ли е информацията, че при атентатите в Париж са използвани български автомати, премиерът каза, че в последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян. „Тиражират се много работи. За да се каже, че е български автомат, те трябва да ни пратят автомата тук, за да го изследват нашите експерти. Към този момент такова искане и такава информация нямаме“, обясни Борисов.

Малко преди това източници от МВнР казаха, че България е готова да откликне на искането на Франция за военна помощ, въпреки че официално такава от нас все още не е поискана. Това бе потвърдено и от министър Даниел Митов в кулоарите на парламента. Митов присъства на днешното заседание, на което се гледа държавният бюджет за следващата година.

„Тепърва ще се установи с какво ние можем да помогнем, в зависимост от това от какво има нужда самата френска страна. Не знам дали ще се наложи изобщо, но заявяваме готовността си. Помощта ни може и да не е военна, може да бъде логистична, помощ по отношение на информация“, заяви министърът.

Както е известно, след кървавата серия от атентати в Париж Франция поиска задействане на клаузата от Лисабонския договор за оказване на съдействие на държава от Евросъюза, станала жертва на нападение, нещо като известния чл. 5 от договора за НАТО. Конкретно Париж поиска съдействие за мисии в Близкия изток и в Африка срещу „Даеш“.

Става въпрос за член 42, параграф 7 от Договора за ЕС, който гласи, че ако държава от съюза е жертва на въоръжена агресия, извършена на нейна територия, другите страни членки имат задължението да й помогнат и сътрудничат с всички средства, с които разполагат, в съответствие с член 51 от Устава на Обединените нации. „Можем да изпратим и военни лекари“, коментираха от Външно като пример за това какво може да означава за нас военна помощ.

Понеже официално искане не е пристигало, не било и обсъждано каква точно помощ можем да окажем, в т.ч. с военна техника и бойци. Решението за участие се взима индивидуално от държавите-членки и не е задължително.

Военният министър Николай Ненчев също коментира информацията, че оръжието на атентаторите в Париж е българско. Според него дори това да е вярно, то това оръжие е произведено през 70-те и 80-те години на миналия век и би било сложно и трудно да се направи проверка. „Дори и хипотетично да се предположи, че са произведени в България, не бихме могли да носим отговорност за тях“, заяви днес Ненчев.

1 коментар

  1. ВЕЛИСЛАВА каза:

    КОЙ ще бъде следващия финансов министър НУША Петкова

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране