13.06.2015 | 9:17
България победи Малта с 1:0
Успехът върна отбора в битката за третото място, даващо право на бараж

Националният отбор на България постигна трудна победа срещу Малта с 1:0 в европейската квалификация от група “Н” на стадион “Та Кали” за Евро 2016. Единственото попадение в срещата беше дело на Ивелин Попов в 56 минута с красив удар от въдуха.

Това е втори успех за националния ни отбор в европейските квалификации, с който вече имаме осем точки в групата преди домакинството с Норвегия. Скандинавците завършиха у дома 0:0 с Азербайджан и са само на две точки преднина преди сблъсъка на “Васил Левски“ за третото място.

Българските национали имаха шанс да спечелят срещата с по-изразителен резултат, но Илиян Мицански беше неточен при изпълнението на дузпата в даденото продължение на първата част, а Станислав Манолев удари горната греда в 92-ата минута на срещата.

Двубоят

В началото на срещата домакините от Малта имаха надмощие над българския отбор. Първото центриране от фаул беше спасено от Божидар Митрев. В четвъртата минута на срещата Алфред Ефилонг проби през зоната на Бандаловски и след това стреля над гредата на “лъвовете”, които бяха подкрепяни от 300-400 българи по трибуните.

В петата минута Станислав Манолев отправи първи изстрел далеч от целта. Веднага след това “трикольорите” започнаха да пресират. В 19-ата минута Попов от фаул стреля над стената, но Хабер с плонж изби. Последва равностойна игра преди да се наложи Митрев да спасява в 32-ата минута на срещата. Тогава Брифа проби по дясното крило, след което преодоля защитник и стреля силно. В 41-ата минута Мицански се откъсна от защитата и сам срещу Хабер стреля от 15 метра, но вратарят спаси.

В края на първата част отлично подаване на Попов изведе Владимир Гаджев в наказателното поле. Кавалиери го повали и реферът Ставрев отсъди дузпа въпреки протестите на домакините. Зад топката застана Мицански, който стреля вдясно от вратата и топката излезе в аут.

Второто полувреме на срещата започна с нов пропуск за България. Алексндров проби отдясно и центрира, но Попов от два метра не успя да засече топката във вратата, като само я отклони леко и тя излезе в аут. Новото попълнение на “Спартак” Москва все пак даде преднина на “лъвовете” в 56-ата минута след точен с удар от воле от 15 метра. Това беше десети гол на Ивелин Попов за България.

Мицански с глава пропусна да удвои в 58-ата минута, когато Хабер отново спаси. В следващите 15 минути домакините се откриха и започнаха да търсят изравняване. Петев пусна Георги Миланов и Ивайло Чочев на мястото на Александров и Попов, който обра овациите на родната публика.

Домакините също направиха смени и започнаха да играят по-офанзивно. Тимът на Петев бе видимо изморен и след излизането на Попов съвсем спря да атакува.

В 89-ата минута опасен фаул пред границата на наказателното поле беше пратен в ръцете на Митрев. Във втората минута на продължението Манолев удари горната греда с красив удар, а при следващата атака пред нашата половина завърши без изравнителен гол. Така България записа втора победа в групата и прекъсна серията от шест мача без успех.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране