25.07.2015 | 22:19
България срещу Франция, Швеция и Холандия за Мондиал 2018
Националите ни попаднаха в най-тежката група в зона "Европа" - група А

Българският национален отбор ще се изправи срещу Холандия, Франция, Швеция, Беларус и Люксембург в квалификациите за световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия през 2018 г.

Националите нямаха късмет при изтегления днес в Санкт Петербург жребий и попаднаха в най-тежката група в зона “Европа” – група А.  За финалите на мондиала ще се класират директно победители в деветте групи, а осемте най-добри втори отбора отиват на бараж.

Първите мачове от квалификациите в Европа ще се изиграят между 4 и 6 септември тази година, а програмата ще стане ясна по-късно.  Българският отбор не е играл на световно първенство от 1998 г. Националите не успяха да се класират за следващите четири мондиала, а с оглед тежката група изглежда малко вероятно да се завърне на световната сцена в Русия.

Швеция е един от най-тежките съперници в исторически план за България. Скандинавците имат десет победи в 14-те официални срещи между двете страни, като спечелиха последните шест двубоя помежду им при голова разлика 17:0

България има две победи срещу шведите, но те са в първите им два мача – 2:0 и 3:0 през далечната 1967 г. Две са и равенствата – 0:0 през 1974 г. и 1:1 в квалификациите за световното първенство в САЩ през 1994 г.

Срещу Франция българският отбор има осем победи, четири равенства и осем загуби. Последната среща между двете страни обаче беше преди цели 19 години – на европейските финали в Англия, спечелена от “петлите” с 3:1.

Равенство има и в директните мачове между България и Холандия – по четири победи и две равенства. Водени от Любослав Пенев, националите се наложиха в контрола с 2:1 в последната среща между двата тима, която се игра през 2012 г.  Българите имат положителен баланс срещу останалите два отбора в групата – четири победи и една загуба срещу Беларус при голова разлика 10:4, както и 12 победи в 12 мача срещу Люксембург при голова разлика 34:5.

Жребият в зона “Европа”.

Група А: Люксембург, Беларус, България, Швеция, Франция, Холандия;

Група В: Андора, Латвия, Фарьорски острови, Унгария, Швейцария, Португалия;

Група С: Сан Марино, Азербайджан, Норвегия, Северна Ирландия, Чехия, Германия;

Група D: Грузия, Молдова, Ирландия, Сърбия, Австрия, Уелс;

Група Е: Казахстан, Армения, Черна гора, Полша, Дания, Румъния;

Група F: Малта, Литва, Словения, Шотландия, Словакия, Англия;

Група G: Лихтенщайн, Македония, Израел, Албания, Италия, Испания;

Група Н: Кипър, Естония, Гърция, Босна и Херцеговина, Белгия;

Група I: Финландия, Турция, Украйна, Исландия, Хърватия.

1 коментар

  1. ПИПО каза:

    БЪЛГАРИТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ СЕНЗАЦИЯТА В ЕВРОПА . КЛАСИРАНЕ НА ФИНАЛИТЕ В РУСИЯ !. У С П Е Х !!!.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране