06.11.2015 | 0:25
Българските щанги са заплашени с изключване от световната федерация
Нито един български състезател няма да вдига на олимпиадата в Рио `16

Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) е заплашена с изключване от международната (IWF), ако не плати глобата за 11-те национали, които дадоха положителни допингпроби през март. Освен това със сигурност нито един наш щангист няма да бъде допуснат до участие на олимпийските игри в Рио `16.

Това е обявил президентът на IWF Тамаш Аян на спортния министър Красен Кралев и генералния секретар на БОК Белчо Горанов по време на срещата им в Будапеща в сряда вечерта, разкриха източници на „Сега“.

Унгарецът е бил непреклонен, че глобата за допинга трябва да бъде платена, и не се е съгласил на българското предложение санкцията за неучастие по международни първенства да важи само за нашите мъжки и женски национални отбори, а юношите и девойките да бъдат допускани. Единствената отстъпка, на която Аян е склонил, е, че глобата може да бъде разсрочена за период до 2 години.

Президентът на IWF е разкрил пред Кралев и Горанов, че никой не е спирал българския отбор да участва на предстоящото световно първенство в Хюстън (САЩ, 20-29 ноември). Според него глобата от $500 000 ще бъде обявена официално от Изпълнителното бюро на IWF на заседанието му на 18 и 19 ноември. По правилник до 1 месец след оповестяването на санкцията съответните отбори имат право да участват по състезания. Това разкритие е в разрез с тезата отпреди няколко дни на президента на БФВТ Неделчо Колев, че националите са разпуснати и няма да се подготвят за Хюстън `15, защото като бъде обявена глобата, нашата федерация не може да намери парите за два дни до началото на шампионата.

Първата вноска по глобата трябва да се плати в рамките на 6 месеца след налагането, за да може наши отбори да продължат да участват по международни първенства. В противен случай световната федерация ще изключи българската от редиците си. Това пък би довело до моментално отнемане на лиценза на БФВТ от страна на спортното министерство. Но дори и това да стане и да бъде основана нова българска федерация, тя няма да бъде приета за член на IWF, докато парите не бъдат изплатени, е обявил Аян.

Според него български щангисти няма да има на игрите в Рио, дори да бъде направена вноска по глобата и дори мъжкият ни тим да запази след Хюстън `15 правото на няколко квоти (в момента той е в позиция за 5). Това ще бъде сторено по изрични разпоредби на МОК във връзка с борбата срещу допинга.

Така бъдещето пред БФВТ се очертава изключително мрачно. Дори и да запази лиценза си и да продължи да съществува, нейното ръководство в лицето на Неделчо Колев и генералния секретар Борислав Гидиков трябва да намери спонсор, който да поеме плащането на глобата, понеже спортното министерство не възнамерява да даде нито стотинка за нея. Освен това държавното финансиране на федерацията ще бъде спряно, като най-вероятно ще се премине на директно субсидиране от работещите клубове в страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране