21.11.2015 | 0:01
Българските щангисти получиха официална забрана за Рио ’16
През март тази година 11 български щангисти бяха отстранени от състезания заради наличието на анаболни стероиди в организма

Националният отбор на България по вдигане на тежести официално получи забрана за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро ’16 заради многобройни нарушения на антидопинговите правила. Това се знаеше отдавна, но международната федерация (IWF) го съобщи официално едва след заседанието на изпълнителния комитет в Хюстън (САЩ), който разгледа подробния доклад от антидопинговата комисия.

През март тази година 11 български щангисти (8 мъже и 3 жени) бяха отстранени от състезания заради наличието на анаболни стероиди в организма. По-късно от родната централа (БФВТ) опитаха да оправдаят състезателите, като доказаха, че забраненото вещество е попаднало в организмите им със замърсена хранителна добавка, но от IWF не приеха обяснението, като се позоваха на 40-годишната история на допинга във вдигането на тежести в България.

Освен състезатели от нашата страна до летните игри догодина няма да бъдат допуснати щангисти от Хондурас, Панама, Гватемала, Сиера Леоне и Таджикистан. Спортистите от тези държави не са представили информация за местонахождението на системата за антидопингова администрация и мениджмънт към WADA. Заради многобройни нарушения на кодекса Румъния пък е лишена от една квота за Рио ’16.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране