16.10.2017 | 0:01
БАН: Борисов си приписа заслугите за българското малцинство в Албания
Учен от БАН с ключова роля за признаването на малцинството ни в Албания

Учен от БАН е със съществен принос за признаването на българското малцинство в Албания. Това е доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика при БАН. От института изпратиха вчера писмо, в което изразяват разочарованието си, че премиерът Бойко Борисов си приписва заслугите за този акт, без да споменава ключовата роля на БАН.

В петък албанският парламент след бурни обсъждания прие закон за защита на националните малцинства, в който се признава съществуването и на българско малцинство. Веднага след това в социалните мрежи Борисов определи случилото се като исторически пробив за България и се похвали с изключителните дипломатически усилия, за да се стигне до успеха. Премиерът благодари и на „своя приятел“ премиера на Албания Еди Рама и обеща България да подпомага европейската интеграция на страната.

„Не прави чест на представителите на правителството да приписват заслугите за този „исторически пробив за България“ единствено на своите „изключителни дипломатически усилия“ и дори да не споменат за ключовия принос на БАН и лично на Веселка Тончева“, пишат от института. Оттам припомнят, че цяло десетилетие между 2007 и 2017 г. доц. Тончева посвещава трудове на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско. Резултат от нейните експедиции са стотици страници с интервюта, десетки часове аудио и видео записи на всекидневието и празниците им и най-вече публикуваните три части от поредицата „Българите от Голо Бърдо, Албания“ (2009, 2011 и 2016 г.), в които тя представя историята, религията, обредността, музиката и идентичността на българите в Албания. „Цялото това събрано знание не само остава за поколенията, но и послужи като опора на българските представители в Европейския парламент, за да аргументират своето предложение за признаването на българското малцинство в Албания – акт, който трябваше да се случи много отдавна“, пишат от БАН.

Учените припомнят, че причина за задвижването на българската дипломация в тази посока стават именно личните срещи на доц. Тончева с наши евродепутати. Още от началото на своите теренни изследвания в Албания преди 10 г. тя алармира институции и политици за нуждата от признаването на българското малцинство в Албания.

В първоначалния проект на закона за защита на националните малцинства в Албания се признаваха гръцкото, македонското, влашкото, ромското, египетското, черногорското, босненското и сръбското, но не и българското. Допреди няколко седмици българите, живеещи в страната от векове, нямаха специален статут. Българската общност в Албания реагира, настоявайки от властите да я признаят като отделна малцинствена група.
Сергей Станишев, ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП, заяви, че признаването на българското малцинство в Албания е сериозен успех и нашите сънародници категорично не трябва да бъдат използвани като разменна монета в чужди геополитически сметки или да стават жертва на натиск от кръгове, приближени до Никола Груевски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране