08.05.2018 | 19:22
Банки отказали информация на Комисията за ЧЕЗ

На комисията за ЧЕЗ не беше оказано нужното съдействие за констатиране на информацията относно финансирането на сделката. Това обяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Жельо Бойчев.

Той даде брифинг след поредното зеседание на Временната анкетна комисия, на която е председател. По думите му финансови институции са отказали да предоставят изисканата от комисията информация с обяснението за фирмена тайна. Считам това за погазване на конституционните принципи на уравлението на страната, защото Народното събрание по волята на българските граждани избира българското правителство и тук е мястото, където се отчитат всички институции и специалните служби, подчерта Бойчев.

По никакъв начин не приемам, че на парламента може да му бъде отказвана информация с мотив за професионална тайна, не скри възмущението си социалистът. Според него така комисията не може да изпълни своята основна цел, за която беше създадена – да даде нужните отговори на българските граждани. Защото в момента те имат пълно основание за всякакви съмнения и спекулации поради липсата на информация, която не ни беше предоставена в дадения случай от финансиращи институции, към които ние изпратихме писма – включително и към Българската народна банка, каза още той и уточни, че чешката страна има пълната информация по тази сделка.

Все още има много притеснения относно работата на българските институции по целия процес по продажбата на ЧЕЗ – как и по какъв начин се е следил той и как и по какъв начин може да се контролира. В дадения случай не говорим за търговска сделка за придобиване на поредната верига супермаркети, която влиза в България, а говорим за естествен монопол – дейност, която касае снабдяването с електрическа енергия. А това пряко се отнася към сигурността на българските граждани и има влияние върху националната сигурност на страната. Имаме редица въпроси, на които нямаме отговор – например как фирма с такъв мащаб и такъв обем на активи може д придобие такъв тип стратегическо предприятие, коментира Бойчев и уточни, че по време на заседанието беше направено формално процедурно предложение докладът да бъде отложен, за да се създаде работна група с по един представител на всяка политическа група. По думите му работната група ще бъде създадена утре, а за четвъртък ще се насрочи заседание на комисията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране