23.01.2018 | 14:08
Без Борисов на дебатите по вота на недоверие
Оглушителното отсъствието на Борисов е самопризнание за вина за корупцията

Дебатите по вота на недоверие срещу кабинета за провал в борбата с корупцията, внесен от БСП, започнаха в парламента. От ГЕРБ настояха БНТ и БНР да излъчват. Присъстват вицепремиерите Томислав Дончев и Валери Симеонов, няколко министри и зам.-министри, дошли на мястото на титулярите, които са в Брюксел. Премиерът Бойко Борисов обаче не дойде.

“Без министър-председателя няма как да започнем дебати по вота на недоверие. Да поканим министър-председателя. В крайна сметка това е неговото правителство и този вот на недоверие е към неговия кабинет. Без министър-председателя няма как да започнем дебати“, призова Драгомир Стойнев от левицата. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви само, че Борисов ще бъде уведомен. Не е ясно дали той смята да се появи, но въпреки отсъствието му мотивите на социалистите изложи Крум Зарков.

“Този вот не е саботаж, враждебен акт или евтина реклама, както се опитаха да го представят някои. Той, уви, е необходимост. Огромната част от онези 10 млрд. лв., които правителството е дало под формата на обществени поръчки например, са раздадени по субективни критерии или с предварително нагласен победител. Диагнозата е корупция, но рецептата, която ни се предлага, не е ефективна. Когато едно правителство не може да се справи с основния проблем за страната ни, то губи правото си да управлява”, заяви той.

По думите му има крещящото бездействие на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Той даде примери със скандала в НДК, оградата по границата, санирането Хасковогейт.  След него колегата му Антон Кутев настоя Караянчева да даде почивка, докато премиерът дойде, защото няма как да бъде оправдано по-късното идване или изобщо неидването му.
Тя обаче отказа да даде почивка, защото нямало достатъчно основания, и откри обсъждането.

На трибуната излезе лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заяви: “Оглушителното отсъствието на Борисов е самопризнание за вина за корупцията”. По думите й така вотът е приключил преди да е започнал.

„Уважаеми български граждани, правим този вот на недоверие за вас. Всеки от вас е свободен да подкрепя БСП, ГЕРБ, ОП, „Воля“, ДПС, но всеки от вас е срещал в живота си корупцията. Този вот не е само на БСП  БСП. Той е на майките на децата в София, които не са си платили и не са в онзи списък за детските градини с предимство. То е за работниците, които не са си получили заплатите, но работодателите ще се измъкнат от отговорност, защото са си платили, на когото трябва или са близки до властта. Той е на собствениците на малки и семейни фирми, които няма да получат обществена поръчка“, изтъкна лидерът на левицата.

Тя обеща, че рано или късно, който краде от хората, ще лежи в затвора и България ще стане нормална държава. „Краде се, купува се послушание и мълчание. Ако не искаш да бъдеш купен – бият. Усъвършенстват се, модернизират се, защото светът се модернизира. Помните ли как Бойко Борисов управляваше митниците преди години? Простичко – с телефони“, каза още Нинова и припомни случая „Ало, Ваньо“.

И продължи:

“Уважаеми българи, след малко ще чуете от трибуната едно изречение, което не би трябвало никога да се изрича в демократична държава, член на ЕС. А то ще бъде „БСП няма право да говори за корупция“. Не, има, защото зад тези 80 социалисти, стоят 1 млн. българи. Вие не можете да кажете на 1 млн. българи: “Няма да говорите”. Председателката на столетницата изтъкна, че управляващите ще се опитат да отнемат на БСП да бъде водач на борбата с корупцията, но те няма да го позволят.

“Ние имахме възможност да станем част от корупцията – ние не искаме да споделяме с тях трапезата. Искаме да сменим модела, 28-годишния модел на управление на България”, обяви още Нинова. Вотът ще бъде гласуван в четвъртък. За да мине той са нужни поне 121 гласа, с колкото от БСП и ДПС – единствената друга партия, която го подкрепя, не разполагат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране