22.07.2016 | 0:01
Без руски атлети в Рио
КАС отхвърли искането, очаква се МОК да изхвърли Русия от Олимпиадата

Окончателно на Олимпиадата в Рио другия месец няма да има руски атлети. Арбитражният спортен съд в Лозана отхвърли жалбата им срещу наказанието, което беше наложено от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) заради масова употреба и прикриване на допинг миналата есен.

До последно 68 души се надяваха да получат разрешение, като дори бе изслушана легендарната състезателка по висок скок Елена Исимбаева, която също бе с виза за Игрите. Тя дори описа всичко като „погребението на леката атлетика“. Руският олимпийски комитет може да обжалва в 30-дневен срок във Федералния съд на Швейцария. МОК остава в правото си да пуска руски атлети в Рио, независимо от решението на КАС, съобщи генералният секретар на Арбитражния съд Матю Рийб.

„Решението е безпрецедентно, то унищожава целия спорт. ИААФ е затънала в корупция, непонятно ми е защо няма никакви следствени действия по този въпрос. Най-малко етичната комисия към МОК е длъжна да се самосезира. Аз само мога да изразя съжаление. Сега ще мислим за следващите стъпки. По мое мнение това е субективно и политизирано решение, по силата на което няма правни основания“, обяви спортният министър на Русия Виталий Мутко.

От ИААФ обаче приветстваха решението, защото то дава равни права на всички атлети. „КАС възнагради правото на ИААФ да отстоява правилата си, за да опази чистотата на спорта, честните атлетите, както и да подкрепи почтеността и морала на състезанията“, се казва в изявлението на ИААФ.

По всяка вероятност всички руски спортисти ще получат забрана за участие в Рио. Това ще реши МОК в неделя, но от управляваната от Томас Бах (Гер) централа обявиха преди дни, че ще се позоват на КАС по делото с руските атлети, на антидопинговия кодекс и на олимпийската харта.
„Не мисля, че има шанс руските спортисти да пътуват за Рио. Съдът наказа българските щангисти да не участват в Бразилия и ИААФ се е аргументирала по аналогия с този случай. Защитата се основава именно по този случай“, обяви председателят на руската федерация по лека атлетика Дмитрий Шляхтин.

Вестник „Индипендънт“ пък призова всички руски футболни отбори да бъдат извадени от евротурнирите. Британците се позовават на доклада на Ричард Макларън, с който се уличава „Сборная“ в държавна подкрепа в употребата на допинг на Зимните игри в Сочи 2014. В него се съобщава за легионер в руското първенство, който е бил хванат с допинг, но пробата му е била скрита. „Като се има в предвид, че в Руската висша лига играят 16 отбора, вероятността участие в евротурнирите да вземат футболисти, които миналия сезон се вземали допинг, е голяма. Логично е да се спомене Зенит, чийто президент е бил Мутко, а името на спортния министър на Русия е споменато 21 пъти в доклада на Макларън. Макларън показва, че именно Мутко е запознат с процеса на манипулация“, пише в анализа на „Индипендънт“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране