23.04.2024 | 11:29
Bird.bg: Зетят на Калин Стоянов се оказа рекетьор от НАП
Три години по-късно няма санкция за "Шурея" Георги Шурелов

Фалшив данъчен инспектор рекетира търговец да му плати 600 лв., за да не му напише акт. Случаят е разкрит от полицията и стига дори до ДАНС. Три години по-късно развръзка няма. Има обаче съмнения за властови чадър. Защото фалшивият инспектор Георги Шурелов е зет на сегашния вътрешен министър Калин Стоянов. А министърът му се явява шурей съгласно именника на българските роднински връзки.

На 5 август 2021 г. данъчен инспектор от Бургас проверил продавач на тестени изделия в Созопол. Казал, че е установена нередност в дневния оборот и трябвало да запечата павилиона. Но предложил срещу парична сума да впише неверни данни в протокола и да го остави да работи. Стопанинът на баничарницата платил 600 лв., но се усъмнил и подал сигнал в полицията – пише в сводката на ОД-МВР Бургас за 10 август.

Оказало се, че “данъчният” не е служител на НАП, а ползвал униформата и баджа на данъчен инспектор. Досущ като героя на Тодор Колев във филма “Опасен чар”, както отбелязват колегите от сайта Флагман, които първи писаха за случая. А в полицейската сводка за произшествията пише дословно това:

Проведени са множество оперативно-издирвателни действия, в резултат на които е установен един от двамата мъже, въвели в заблуждение собственика на павилиона – това е 45 годишен бургазлия, в чиято квартира, разположена в бл. 93 в ж.к. «Братя Миладинови» са намерени и иззети : част от облеклото му по време на извършване на деянието, празни пластмасови баджове, фотоснимки с различна големина, както и компютърна конфигурация. От ползвания от бургазлията л.а. «Фолксваген Голф», с бургаска регистрация са иззети множество празни бланки от протоколи на НАП. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Созопол.

Въпросният 45 годишен бургазлия е Георги Шурелов. Той е бивш зет на вътрешния министър Калин Стоянов. Шурелов е бил женен за сестра му Галина Георгиева Стоянова. Георги Шурелов също е бил полицай като зетя си Калин Стоянов, но е напуснал системата по неясни причини. След това заминава на гурбет във Великобритания. Връща се в България и започва работа в НАП. Напуска агенцията, но си запазва униформата, баджовете, бланките и връзките с колеги.

Схема, разследвана от ДАНС

Пострадалият собственик на баничарница Исмаил Бошнаков разказа за BIRD и Биволъ, че това не била първата визита с цел рекет. “Не беше отворен павилионът. Този господин поиска баничка, дадох му. После каза, че не съм му дал касова бележка. Е как да му дам, като е затворено? Поиска 600 лв. да не ме глобява, защото глобата била повече” – разказва собственикът.

Второто посещение било в работно време на 5 август 2021 г. Тогава мнимият данъчен не се задоволил с баничка, а направил подробна проверка и установил 160 лева разминаване в касата. Предложил да уреди въпроса срещу 600 лв. рушвет. Но Бошнаков подал сигнал в полицията и Шурелов бил арестуван.

“Плачеше на очната ставка. Припадаше. Поливаха го с вода” – така описва Исмаил Бошнаков очната ставка с Шурелов в полицията в Созопол.

Следващият му разпит е в полицията в Бургас, а няколко месеца по-късно му се обаждат от ДАНС и пращат кола да го докара от Созопол в София, за да даде показания пред антикорупционната агенция.

“Водиха ме и при съдия. Това беше пролетта на 2022 г. Казах там каквото казах и в Бургас. Оттогава нищо не се е случило “- спомня си той.

В крайна сметка Исмаилов така и не вижда обратно дадения рекет от 600 лв.

Прокуратурата: Делото е спряно

Според сводката на МВР става дума за сериознo престъплениe по Наказателния кодекс. Квалификацията е по Чл. 210 ал. 1 от НК “За измама наказанието е лишаване от свобода от една до осем години: ако деецът се е представил за длъжностно лице или за лице, което действува по поръка на властта”.

Въпреки това няма данни срещу Георги Шурелов да е поискана мярка за неотклонение след полицейския му арест. Това е изключително странно с оглед на сериозната криминална дейност, в която е уличен. BIRD и Биволъ пратиха запитвания до Окръжна прокуратура – Бургас, Районна прокуратура – Бургас и до НАП.

До момента отговор получихме единствено от Окръжна прокуратура – Бургас, която препрати запитването ни по компетентност в Районна прокуратура – Бургас. В отговора се посочва, че въпросите ни са относими към ДП 167/2021 на РУ гр. Созопол и пореден номер 1764/2021 по описа на Районна прокуратура – Бургас.

След разговор с окръжния прокурор Георги Чинев стана ясно, че делото в Районна прокуратура е спряно на 05.04.2023 г.

НАПаджийска рекетьорска ОПГ?

Фактът, че Георги Шурелов се е измъкнал от наказателно преследване вероятно може да бъде обяснен с миналото му на полицай. Той има няколко години стаж в МВР, преди да започне работа в НАП. Не е ясно защо е напуснал приходната агенция, но е очевидно, че е продължил да ползва реквизитите на НАП за частен бизнес.

Още по-смущаващо е, че според оперативна информация по време на акцията срещу баничарницата в Созопол той не е бил сам, а е бил придружаван от действащ служител на НАП. Името му е Георги Стоянов от фискалния контрол към ЦУ на НАП.  Всичко това, както и интервенцията на ДАНС, насочва към сериозна и добре организирана схема за рекет над бизнеса от действащи и бивши служители на НАП.

Семейната връзка на Георги Шурелов с Калин Стояноввисш шеф в МВР, утежнява съмненията, че над схемата е осъществяван чадър през годините.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране