12.01.2024 | 13:16
Бившият мъж на премиера Габриел Атал ще е външен министър на Франция
Какъв пошло-комичен завършек на една грандиозна цивилизация.....

Новият министър-председател на Франция Габриел Атал обяви състава на новото правителство, съобщи АФП. Стефан Сежурне, който някога е бил в гражданско партньорство с премиера Габриел Атал, е назначен за нов външен министър на Франция на мястото на Катрин Колона.

„По препоръка на министър-председателя бях назначен за министър на Европа и външните работи от президента на републиката. Оценявам високо оказаната ми чест. Тя е огромна. Ще се стремя да предам на света уникалния глас на нашата страна.“ Това написа в социалната мрежа Х Стефан Сежурне.

Той заемаше длъжността генерален секретар на партията на френския президент Еманюел Макрон – „Ренесанс“ преди да бъде избран за европейски депутат.

В момента Стефан Сежурне е лидер на политическата група „Обнови Европа“ в Европейския парламент.

Освен това няколко членове от бившето правителство запазват на постовете си, включително твърдолинейният министър на вътрешните работи Жералд Дарманин и противоречивият министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети.

Останалите „стари кадри“ са Бруно льо Мер като министър на финансите, а Себастиан Лекорну също остава министър на отбраната.

Приска Тевено, досегашен заместник-министър на младежта, е назначена за говорител на правителството.

Френският президент Еманюел Макрон привлече и бившия министър на Никола Саркози Рашида Дати в новото си правителство. Това е изненадващ ход, който допълнително ще отслаби консервативните му опоненти и ще покаже желанието му да внесе политически опит в кабинета си, коментира „Ройтерс“.

Рашида Дати, ярка бивша министърка на правосъдието, която се радва на голямо признание във Франция, беше назначена за министър на културата в новото правителство на Макрон.

58-годишната Дати, която има скромен северноафрикански произход, досега оглавяваше консервативната опозиция в парижкото кметство, което означава, че Макрон елиминира и един от потенциалните си съперници в борбата за кметския пост в Париж, който в момента е в ръцете на социалистите.

„Това е огромен политически преврат, никой не го е очаквал“, заяви бившият министър на културата на Саркози Розелин Башело в ефира на телевизия BFM. „Тя е изключително борбена, популярна е и се харесва на обикновените хора.“

С привличането на голямо име от редиците на консерваторите Макрон се отдалечава от досегашната тенденция да поставя технократи в кабинета и показва, че президентът се готви за политическа битка преди изборите за Европейски парламент през юни.

Правителството му сега също така клони още по-ясно вдясно, което е още един знак, че той иска да се изправи срещу възраждащата се крайна десница на изборите само след пет месеца.

Според френската система президентът определя общата политика, докато министър-председателят отговаря за избора на кабинет и за ежедневното управление на правителството. Атал е най-младият министър-председател в историята на страната и първият премиер на Франция, който е открит гей.

Припомняме, че до назначаването на Габриел Атал се стигна, след като френският премиер Елизабет Борн подаде оставката си в понеделник.

Смяната на министър-председателя идва след година, белязана от политически кризи, предизвикани от оспорваните реформи на пенсионната система и имиграционните закони.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране