06.11.2015 | 0:01
БНБ не приема препоръките на Сметната палата за „Банков надзор“
Готвят стрес тестове за трезорите

Реформата на банковия надзор започна и тя ще повиши неговата ефективност, увери подуправителят на БНБ Димитър Костов, отговарящ за банковия надзор по време на конференция „Финансова стабилност“. Той призна, че надзорът е упрекван в какво ли не, особено след кризата в КТБ и даде да се разбере, че не приема много от констатациите в одита на Сметната палата, който бе обявен преди дни.

„Изпълнението на някои от препоръките би отдалечило надзора от международно признати принципи като базелските“, посочи Димитър Костов. Той даде пример с препоръката да се изработят различни от тези на държавата критерии за оценка на конфликт на интереси. „Ако направим аналогия и приложим това към хората, които надзирават уличното движение, според препоръката те трябва да не припарват до автобус или кола“, направи сравнение подуправителя на Централната банка.

Той препоръча на шефовете на финансовите институции да продължат да се готвят за предстоящите стрес тестове и оценка на техните активи. „Банки са капитализирани, с достатъчно буфери и ликвидност“, увери Димитър Костов.

Затова шефът на банковия надзор не очаква никакви сътресения в системата заради тях. „Оценката на активите и стрес тестовете са нещо нормално за всички банкови системи по света, провеждат се през определени периоди от време и повишават устойчивостта на системата“, допълни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране