21.12.2015 | 21:43
БНР спря предаването „Деконструкция”
След натиск от шефа на СЕМ медията се оправда, че Петър Волгин нарушавал свободата на словото и налагал цензура

Предаването “Деконструкция” с водещ Петър Волгин пада от ефира на Българското национално радио, реши Управителният съвет на БНР. Това бе обявено ден след като председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов обяви, че медията е застрашена от глоба в размер на 3 хил. лв. заради критиките на Волгин срещу НАТО, ГЕРБ и Реформаторския блок.

БНР се мотивира, че водещият допуска едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, а при коментари изгражда позиции, без да допуска опоненти по темата. Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура, като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение, твърдят от медията.

Според ръководството на БНР липсва плурализъм при отразяване на различни убеждения и идеи.
Многократните усилия на ръководството на радиото и на СЕМ да приближат “Деконструкция” до нормите на истинската журналистика и изискванията на Закона за радиото и телевизията не доведоха до успех, твърдят от БНР. Медията се хвали с “бързата и адекватна реакция в отговор на акт” от СЕМ за административно нарушение от Волгин.

Във фейсбук водещият написа, че не се сърди на УС на БНР, защото си пазели постовете, а това минавало през отстраняването на всеки, който не е удобен на властимащите. “В медийния сектор нещата се развиват така – властта разпорежда на СЕМ какво да направи, СЕМ козирува и нарежда на БНР какво да направи, БНР козирува и изпълнява нарежданията”, коментира Волгин и добавя, че екипът на “Деконструкция” е убеден, че битката едва сега започва и че “победа будет за нами”.
Говорителят на БСП Атанас Мерджанов изрази възмущението си от съдбата на “Деконструкция”. Според него тя е резултат на груб натиск от страна на председателя на СЕМ.

“Заплаха от глоба, подобна цензура не прави чест нито на регулатора, нито на общественото радио. Обвиненията в липса за плурализъм звучат абсурдно за предаване, което в голямата си част предоставя свободна линия за граждани”, добавя той. Мерджанов призова да бъде изготвен публичен списък с темите, които са затворени за критика. “В медийното пространство, заето от БИГ и ВИП Брадър, няма място за “Деконструкция”, така ли? Не ви е срам, дами и господа цензури! Обръщаме се към другите партии и медии с апел за солидарност в защита на свободното слово”, призова зам.-председателят на ПГ на БСП . Мерджанов припомни, че при обсъжданията на годишния доклад на СЕМ в парламента БСП бе сред малкото, които подчертаха неговата непотребност поради начина, по който функционира.

3 коментара

  1. До Лозанов каза:

    Благодарим ви за “смелата” слугинска постъпка и на екипа ви, разбира се. Вие сте един “храбър” и неотменим ключодържател на властта. Бърборко, който келепирджийството край масата с “лакомства” от управляващите винаги е наортачвало около “големците” на деня.
    Всъщност не говоря за чест, а за приличие…идете си, достатъчно сте се опръскали с нечистотиите на вечния ни преход. Излезте от политическата морга и изживейте отреденото ви от всевишния кротко и тихо – достатъчно ви е.

    ТОЙ ще ви прости!

  2. Асенков каза:

    Тази сутрин, най гледаната ТВ-НОВА,излъчи в ефира си,как един журналист защитава позициите си на свободолюбив и честен българин и как един много мандатен,услужлив на управляващите, скъпо платен синекурен чиновник,говори,по точно мънка нещо,колкото да не мълчи.СЕМ,БНТ,БНР,ГЕРБ,това са абревиатурите на годините.Чиновникът с папионката, не може сигурен съм друго да работи,освен да прави каквото му кажат и да реди кухи титли пред фамилията си.

  3. Хигиенист каза:

    Най после!
    Агресивно, арогантно предаване, което насажда страх, несигурност в бъдещето, което води до разделение на нацията, което не предлага никаква алтернатива, където има само една гледна точка, където по телефона и скайп се обаждат винаги едни и същи хора, където, ако все-пак се обади някой със смислен въпрос или критика бива веднага срязван като кисела краставица от водещия и линията му се затваря НЯМА МЯСТО В ЕФИРА НА БНР!
    Да не говорим за качествата на журналистите в предаването. Ето само две заглавия на статии от “Калинка” АнТРОЛова – „Циганите и доктор Менгеле“ – статия с отвратително расистко съдържание и “Ма нидьей в дупито!”, която изобщо не се нуждае от коментар!
    Модел за водещите за в бъдеще могат да бъдат предавания като “История BG” и “Референдум” на БНТ. Тези предавания имат всичко онова, което в “Деконструкция” липсва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране