05.04.2015 | 10:59
Богомил Манчев: Цветан Василев искаше да ми вземе бизнеса
Атаката на TV7 срещу мен беше явна, но нескопосана, заяви енергийният бос

Цветан Василев искаше да ми вземе бизнеса. Атаката на TV7 бе явна срещу мен, но бе нескопосана. Тогава Бареков беше директор. Това обяви пред Нова телевизия енергетикът Богомил Манчев.

„Аз изнасям бизнеса си в Англия. Имам офис там и все по-често се замислям дали да не се пренеса изцяло там. Един белградски гражданин ме нападна. За Цветан Василев говоря. Нямам представа защо и какво стана. В деня на атаката екип на ТV 7 седеше пред офиса от 6 часа. Човек си задава въпроса защо? Къде са другите медии. В същия ден бе пуснат и филм срещу мен. Лайтмотивът на филма бе, че съм се занимавал с ремонта на АЕЦ „Козлодуй” и това е причината да има чести аварии там. А аз нямам нищо общо. Поне да бяха погледнали CV-то на фирмата ми. Нямам нищо общо с АЕЦ „Козлодуй”, обясни Богомил Манчев.

Той призна, че фирмата му е имала сметки в КТБ, които сега са блокирани. „Ние работихме отдавна с банката. Получавал сме от нея различни финансови гаранции по различни проекти. Принципно има условие, когато банка ти даде гаранции, финансовият поток по проекта да минава през нея. Дълги години работихме добре, но изведнъж нещо стана. „Любовта” беше изчезнала в последните години. Нямам представа защо”, добави енергетикът.

Богомил Манчев смята, че 7-и блок на АЕЦ не бил правилно конструиран и обяснен на хората, когато са се водили преговори за участието на американската компания „Уестингхаус”. „Компанията няма никаква вина за нашето незнание как се прави голям инвеститорски проект. А такъв проект ни трябва. „Уестингхаус” е произвел много реактори, но не е собственик на централи. Фирмата имаше желание да участва като инвеститор при строежа, но до един момент. Има процедура за такова участие. Фирмата има процент в строежа, но при въвеждането на централата в експлоатация България трябва да им плати дяла. Цената към момента е 7,7 млрд. долара, като прогнозата бе блокът да влезе в експлоатация през 2025 година. За сравнение ще кажа, че за два блока в „Белене” цената е 10 млрд. евро. В момента доларът и еврото са близки. Сметката е проста”, обясни още енергетикът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране