15.06.2015 | 21:54
Бой между полиция и протестиращи в „Орландовци“, 19 са в ареста
Българи се опитаха да пробият полицейския кордон, за да стигнат до циганската махала

И тази вечер се стигна до сблъсъци в столичният квартал „Орландовци“. Част от събралите се за протеста в размирния квартал се опитаха да пробият полицейския кордон, за да стигнат до ;иганската махала.

Мъжете бяха с маски на лицата и се сбиха с полицията, но униформените удържаха на натиска. Малко след това демонстрантите се опитаха да заобиколят полицаите, но пътят им отново беше преграден.

Малка група все пак успя да влезе в махалата. При проникването си там те са чупили прозорци на къщи. Минути след това се разбра, че има 19 задържани, които са именно от тази група. Част от тях са арестувани заради оказване на съпротива, а останалите поради липса на лични документи.

Малко по-рано жандармерия блокира квартала, като бе докарано дори водно оръдие. По малките улици също бяха разположени постоянни патрули. Забелязваха се и служители от конната полиция.

Десетки граждани се събраха в близост до читалище „Райна Княгиня”. На място е и началникът на СДВР Младен Маринов.

Част от циганите евакуираха децата си, защото се опасяваха за тяхната сигурност заради обявения протест. В същото време пред парламента се събраха няколко десетки жители на квартала, сред които и пострадалите при инцидента. Те смятат, че един криминален случай се използва от политици и криминални типове за техните интереси.

Директорът на столичната полиция Младен Маринов обяви, че ситуацията днес е много по-спокойна. Той поясни, че има достатъчно полицейски сили, разположени на възлови места, като уточни, че на всички подходи и уязвими места в квартала, които снощи са били проблемни, са разположени сили на реда.

Шефът на СДВР допълни, че тази сутрин е била направена специализирана проверка и проведена полицейска операция в районите, където вчера е имало нарушения на обществения ред. „Вследствие на това са задържани 34 лица, от които едно лице съпричастно към извършено престъпление. Останалите: част от тях са в нарушение на закона за гражданската регистрация, а друга част в нарушение на закона за личните документи. В хода на операцията са профиликтирани лица от криминалния контингент, които са установени на адресите. Като цяло сами виждате обстановката е доста по-нормална от вчерашния ден. Надяваме се такава да остане. Хората имат право да изразяват своята позиция”, каза Маринов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране