02.02.2018 | 0:01
Бойко Ноев: НСО е уродлива и трябва да се закрие
Той призова президента Румен Радев да направи ревизия на НСО

Фокусирането върху оставката на Ангел Антонов ще ни отклони от важния разговор на това уродливо явление наречено НСО. Това е една беззаконна служба, която трябва да се закрие. Това заяви бившият ни посланик в НАТО и ексслужебен министър на отбраната Бойко Ноев в телевизионно интервю. Той коментира гласуваната в сряда от правителството оставка на директора на Националната служба за охрана Ангел Антонов и изпращането му като генерален консул в Санкт Петербург.

Ноев призова президента Румен Радев да направи ревизия на НСО, която „не трябва да бъде колко лева има от единия в другия джоб, а да възстанови как е възлагана охраната на едно или друго лице“. Дипломатът смята, че президентът отхвърля отговорността си върху НСО, парламентът и правителството – също. „Получаваме служба, която разполага с огромен властови ресурс. Тази безконтролност е много опасна“, констатира той. Според Ноев ненаситният апетит на политическата класа за привилегии и да бъде обгрижвана води до злоупотреби в НСО.

Бившият министър е убеден, че службата харчи пари безконтролно. Бюджетът на НСО е 40 млн. лв. и в нея работят 1200 офицери, а отрядът за борба с тероризма разполага с много по-малко хора и 10 пъти по-малък бюджет, направи сравнение Ноев. Той призова за „морален преглед“ в НСО. „Там работят много големи професионалисти, които извършват дейности на портиери, шофьори, сервитьори и камериерки. Когато системата е порочна, когото и да поставите за началник, той пак ще стане жертва на тези пороци“, предупреди експертът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране