16.06.2015 | 0:02
Борбата донесе нови три медала
Женският отбор спечели сребърно и две бронзови отличия

България вече има 4 медала от европейските игри в Баку`15. След като в първия ден Даниел Александров спечели бронзово отличие в класическата борба, вчера, в “Гейдар Алиев Арена”, националките от женския ни отбор по борба завоюваха нови три.

В кат. 48 кг Елица Янкова достигна безапелационно до схватката за титлата, след като победи поред Еухения Бустабад (Исп), Жаклин Шелин (Гер) и Валентина Исламова-Брик (Рус). На финала обаче тя нямаше никакви шансове срещу световната, двукратна европейска шампионка и сребърна медалистка от олимпиадата в Лондон`12 Мария Стадник. Родената в Украйна представителка на Азербайджан направи само за 3:26 мин. разлика над 10 технически точки (12:1) и схватката бе прекратена – технически туш. На трибуните бяха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и съпругата му Мехрибан, които аплодираха българския треньор на азерките – Симеон Щерев, понесъл на раменете си шампионката Стадник. За 20-годишната варненка Янкова остава утехата, че това е първи сребърен медал за нея от европейско първенство (турнирът по борба в Баку е с ранг на еврошампионат).

Веднага след Янкова българският тим завоюва още едно отличие. Още в следващата схватка на тепиха излезе Евелина Николова, за да се бори за бронз в кат. 55 кг срещу рускинята Ирина Ологонова. Срещата се разви драматично и бе решена след гледане на видеозапис. Българката изоставаше с 2:8 т., но успя да изравни резултата точно 3 секунди преди края. При това положение бронзът бе за нея, понеже тя направи последната точка. Но на таблото изведнъж светна 9:8 за рускинята, тъй като съдиите бяха сметнали, че в края Ологонова е успяла да контрира атаката на Николова. Последва протест на треньора Серафим Бързаков, последните секунди бяха изгледани от съдиите на видеозапис и те прецениха, че няма основание да се даде точка на рускинята.

Третият шанс за български медал бе в кат. 60 кг. Двукратната световна вицешампионка Тайбе Юсеин излезе на тепиха в спор за бронза срещу украинката Оксана Херхел, трета от Евро`15 за девойки до 23 г. Юсеин използва шанса и успя да се справи с 5:4 т., което й донесе второ поредно бронзово отличие от европейски шампионат след това от Вантаа (Фин) миналата година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране