16.11.2016 | 15:55
Борисов: БСП и Радев-правете служебен кабинет!
Наричаха ме диктатор, султан, какви ли не глупости имаше по мой адрес, оплака се той

Премиерът Бойко Борисов представи официално оставката на второто си правителство пред парламента и призова БСП и Румен Радев да съставят служебен кабинет. „Първо да честитим на победителите на президентските избори – категорична, ясна победа. И поне аз не си спомням толкова честни избори“, заяви при представянето мотивите за оставката си от трибуната Борисов.

По думите му преди 2 г. държавата е била в критична ситуация и е имало два варианта – или да се сменят правителство след правителство и да има избори след избори, или да опитат да стабилизират държавата. Едниственият шанс бил кабинет с РБ и партньорство с ПФ и АБВ, колкото и да са противоположни тези партии.

„Мислех, че можем да се изкараме така най-много 1 година, защото и в РБ имаха тежки противореичия. За да се запази стабилността, направихме редица комромиси, само аз си знам какво ми е било 2 години. Нашата оценка, е че положихме максимум усилия и нито се е видгнала цената на тока, трето тримесиче сме втори в Европа по ръст на икономиката, успяхме да платим каквото имаше, 4 млрд. са приходите в хазната“, каза още Борисов.

Той обаче призна, че със сигурност има и много неща, които не са свършили и заяви, че няма претенции, че са незаменими. „Наричаха ме диктатор, султан, какви ли не глупости имаше по мой адрес. Но моето вярване е, че управлението се дава от народа и в момента, в който той е разколебан, трябва да му се върне. В неделя народът каза – търсете друг начин“, добави премиерът.

По думите му вотът е бил ясен – че обществото иска промяна и това означава промяна на политическата ситуация. „Има партия, по-силна от нас на тези избори“, призна Борисов.
Той подчерта, че ще продължат да изпълняват функциите си до избирането на служебно правителство.

„Искам да помоля новото мнозинство, получило моралното право – поемете още сега, направете консултации с президента Плевнелиев, направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Успокойте държавата и управлявайте. Каквото има необходимост максимално ще бъдем конструктивни“, призова Борисов, макар че от БСП вече заявиха, че няма да съставят кабинет и ще върнат мандата.

По повод предстоящото приемане на бюджета за догодина, за който БСП иска отмяна на плоския данък, а ПФ – 300 лева минимална пенсия, пък той каза: „Една голяма молба имам – популизмът вече взима страховит връх сред политическата класа, ако тези предложения станат факт, на годишна база ще губи бюджета около 3 млрд. Ще счупите държавата накрая“.

Той допълни, че и без загубата на изборите, пак е нямало да могат да приемат бюджета заради тези искания, и правителството пак е щяло да падне. Лидерът на ГЕРБ посъвества останалите партии да чуят и какво са казали хората на референдума.

Премиерът в оставка благодари на всички министри и след като заяви: „Беше чест за мен“, напусна залата. „Безотговорно ще е, ако Радев дезертира“. Безотговорно ще е, ако Румен Радев дезертира и прехвърли цялата отговорност на Росен Плевнелиев за служебно правителство, коментира след това в кулоарите пред журналисти Бойко Борисов.

На въпрос вижда ли рискове за държавата оттук нататък, той отговори: „За да няма абсолютно никакви рискове, защото в момента имаме морален победител, той вече е с държавна охрана, сяда с Плевнелиев, дава му премиер с министри, за да кара да изборите, когато ще да са, назначава дата, носи отговорно, държи се така както в предизборната кампания.

А аз ще съм спокоен, никога няма да тръгна срещу него, ако си изпълнява тези функции. Росен Плевнелиев имаше много тежки години. Веднъж след Орешарски, веднъж след мен – два пъти прави служебен кабинет“.

Борисов зададе и риторичен въпрос – кой авторитетен човек, ако го поканят за министър за два месеца при отиващ си президент и работещ парламент, където всеки ден ще го викат да обяснява какво прави, ще се съгласи. Откъде ще ги събере тези министри, попита още Борисов.

„БСП има огромна банка от кадри, това го чухме. Да си дадат премиера, вицепремиерите, министрите и зам.-министрите и г-н Радев с г-н Плевнелиев да го назначат. Тогава няма да има рискове ще сме в парламента, ще има кворум, държавата ще работи и всеки ще си носи отговорността. Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ, защото тези два месеца ще ни ги приписва“.

Попитан дали, ако спечели парламентарните избори, ще стане пак за министър-председател, той отговори, че това би било естествено.

„В тази ситуация със стоенето на власт щях да напомням на Сергей Станишев. Не искам да напомням на тези хора“.

В момента текат дебати между партиите за оставката.

Валери Симеонов от ПФ заяви, че ГЕРБ трябва да съставят нов кабинет без Борисов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък каза, че няма да подкрепят бюджета, но няма и да попречат на мнозинството да го приеме, защото целта им е да спечелят парламентарните избори и да съставят свой бюджет. Чак след обсъжданията ще се проведе гласуването. За приемането на оставката е нужно обикновено мнозинство.

Това е втори мандат на Бойко Борисов, който няма да бъде завършен. В началото на 2013 година той подаде оставката на първия си кабинет под натиска на протестите на Орлов мост в София заради сметките за ток.

1 коментар

  1. Брег каза:

    Какъв е Борисов за да казва кой да прави служебен кабинет. Продължава с неговите щуротии дори и след тази смазваща загуба

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране