21.09.2016 | 0:01
Борисов към Толстой: Удържали сме 1300 години никой да не купи България
Премиерът ядосан от "глупостите" на руския депутат, обявен от Москов за "лунатик"

С два дни закъснение премиерът Бойко Борисов осъди изявлението на руския депутат Пьотр Толстой, че „Русия ще купи цяла България“ и заяви, че това са „глупости“.

„Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа“, заяви Борисов по време на правителственото заседание във вторник.

Коментарът на бъдещия депутат от партията на Путин „Единна Русия“ прозвуча в неделя вечерта в кореспонденция на БНТ за парламентарните избори в Русия. В България то бе посрещнато с бурно възмущение от страна на политици, включително леви, и граждански активисти, настояващи за официално обяснение и извинение от страна на путиновата партия.

Усетил повея на национален консенсус по темата, Борисов реши да я коментира пред медии в контекста на току що взетото правителствено решение за изплащане на компенсации на Русия за прекратения проект за АЕЦ „Белене“

„То и хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти“, заяви Борисов. Два дена след изказването на Толстой все още няма официална позиция, като се изключи намерението на външния министър Даниел Митов, изразено във Фейсбук, че би „оценил, ако съответните официални руски институции намерят начин да се разграничат от него“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране