14.02.2018 | 20:07
Борисов клекна: Махаме Истанбулската конвенция, няма да влезе в НС!
Винаги съм се съобразявал с волята на хората, еле пък на църквата, каза премиерът

Истанбулската конвенция няма да влиза в Народното събрание. Винаги съм се съобразявал с волята на хората, еле пък на църквата. Това увери премиерът Бойко Борисов в интервю по телевизията. „Само ако има абсолютен консенсус в българското общество, ще я приемаме, увери той пред бТВ.

На въпрос дали коалиционните партньори от Обединени патриоти извиват ръцете на ГЕРБ заради Истанбулската конвенция, премиерът прочете заглавието: „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и бора с насилието над жени и домашното насилие.“

„Винаги като партия и държава мисля, че всички сме срещу насилието над жени и деца, и домашното насилие. Вместо дебатът да се проведе, приемам и това, че някъде може да има текст, който да тревожи някой. Парламентът е мястото където текст по текст се дебатира и се отхвърля“, обясни той.

„Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава Конвенция. На тях мога да им се сърдя само, защото няколко пъти има казах: колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове“, каза Борисов.

„Тази Конвенция няма да влиза в НС, сега е Конституционния съд. Никога не съм правил на инат, може би и затова толкова пъти хората ме избират. Съобразявал съм се с всеки едни глас и настроение, едно мнение, още повече пък ако има и църква.

По-странно ми е как колегите от БСП, президентството заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави в Съвета на Европа. Явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС“, допълни той. “

Казал съм го на Патриотите, казвам го и като председател на ГЕРБ, ние Истанбулската конвенция ще я приемаме ако само имаме абсолютен консенсус в българското общество“, поясни Бойко Борисов.

Относно идеята за референдум по темата, Борисов заяви: „Искат да похарчим 20-30 млн., не ни ли трябват тези пари на държавата, да ги дадат за нещо смислено? Защо да ги похарчим?

Тук това не се третира – стига с тази Истанбулска конвенция. Приета е в Истанбул. Именно зад тези конвенция, зад която ние застанахме като европейска партия, беше Конвенция на Съвета на Европа за превенция и бора с насилието над жени и домашното насилие. Няма смисъл от референдум“.

По думите му темата за гей браковете не стои. „Щом хората са уплашени – махаме я. Връщаме дебата отначало. Като лидер на ГЕРБ ще разпоредя на депутатите – няма да се занимавате с Конвенцията, докато не седнем наново и не кажем кое е добро като текст“, каза още той.

Запитан за отношенията му с президента Румен Радев, Борисов отвърна: „С президента Румен Радев отношенията ни са добри и винаги са били добри. От години си общувам с него и той е прекрасен човек.

Съветът ми е да не си слуша много тенорите и беквокалите, както и аз моите не ги слушам много.“ Премиерът се възмути, че хората, които пишат речите на държавния глава, наричат несправедливо министър-председателя и ГЕРБ „кукловодите на Истанбулската конвенция“. И призна, че визира като сив кардинал Иво Христов.

„С президента Радев няма тема, по която да не сме се разбрали. Предложи шеф на НСО – приех веднага. Днес е предложил посланик в Москва, ще го одобрим“, повтори Борисов.

За напрежението по оста Банско – зелени, премиерът каза: „Цеко Минев стои зад „Юлен“ (концесионер на ски зоната в Банско). Омразата между Цеко Минев и зелените води до напрежението за Пирин“, обясни проблема премиерът.

Той се дистанцира от изказванията на вицепремиера Валери Симеонов към протестърите-еколози.

„С този начин на изразяване на Валери Симеонов – че зелените са глупаци, не съм съгласен. Нито с думите му за Ска Келер“, подчерта Борисов.

И допълни: „Историята ще каже дали съм бил прав. Дали нещо е било правилно, след 5, след 50 г. ще се разбере.“

За увеличените депутатски заплати Борисов се обърна към водещия Хекимян: „Отговарям за 110 милиарда, а заплатата ми е по-малка от твоята!“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране