29.05.2018 | 19:52
Борисов лети за Русия да търси евтин газ

Въпреки липсата на официална информация за предстоящото посещение на премиера Бойко Борисов в Москва, със сигурност енергийните проекти ще бъдат сред основните теми на срещата му с руския президент Владимир Путин утре. Сред тях е търсенето на доставки на руски газ за идеята на премиера за хъб „Балкан“, който е замислен като газоразпределителен център край Варна. Вторият важен въпрос е дали правителството ще успее да предоговори по-евтини газови доставки по дългосрочния договор с „Газпром“. През миналата седмица Европейската комисия реши да не налага многомилиардни глоби на разследвания за монопол руски енергиен гигант. В замяна на това „Газпром“ трябва да гарантира на страните от Централна и Източна Европа конкурентни цени – тоест те не трябва да надхвърлят цените, по които се продава газът за страните в Западна Европа.

В Москва Борисов ще бъде придружаван от енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев, които трябва да се включат в конкретните разговори и параметрите по газовите въпроси. Договарянето на газ за хъба „Балкан“ е от изключителна важност за бъдещето на проекта, който Борисов рекламира от години, но само на хартия. Визитата на българската делегация, за която научихме в деня, в който президентът Румен Радев се срещна с руския си колега Владимир Путин в Сочи, ще трасира и евентуални бъдещи преговори между „Газпром“ и „Булгаргаз“ за намаляване на цената на руския газ в България.

Много е вероятно рестартът на проекта АЕЦ „Белене“, който президентът Румен Радев предложи по време на визитата си през миналата седмица, да отпадне от дневния ред на Борисов. Не е сигурно обаче дали руската страна няма да повдигне въпроса, след като държавната „Росатом“ заяви намерение да участва в търга за изграждането на централата, ако проектът бъде размразен. Искане за това Министерският съвет вече отправи към Народното събрание.

В българската делегация ще участват и министрите Николина Ангелкова и Боил Банов, които ще обсъдят с руските представители развитието на туризма и културните отношения между двете държави. Предвидена е и среща на Борисов с руския премиер Дмитрий Медведев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране