29.10.2019 | 22:43
Борисов нареди, а ЦИК мигновено глоби БТВ на омразния му Келнер
Телевизията стана основна мишена за клевети на герберско-турските медии

Централната избирателна комисия ще наложи две глоби на Би Ти Ви заради предизборна агитация в деня на местния вот. Решенията са по жалби от представители на ГЕРБ и коалиция ГЕРБ-СДС, а причината за тях са два репортажа на телевизията. Яростта на Бойко Борисов срещу телевизията стана ясно в изборната но, когато той открито нападна репортерка на БТВ. Същия ден стана ясно, че медията има нов собственик – чехът Петр Келнер, който не успя да купи Нова тв тази година заради оказван му рекет от Бойко Борисов олигархът му Кирил Домусчиев да стане негов партньор в България.  Сега милиардерът купи БТВ през главата на премиера, а сделката не може да бъде спряна от КЗК.

Единият репортаж е за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ в столицата, излъчен в 16:20 ч. в обзорното предаване за местните избори в деня на вота. Заглавието му е „Хубаво, но не е готово“, а подзаглавието – „Ремонтът на „Граф Игнатиев“ – нито в срок, нито според очакванията на столичани“.

Според жалбоподателите от ГЕРБ и СДС чрез репортажа са се направили индиректни внушения към избирателите за кого да гласуват и се е агитирало срещу Йорданка Фандъкова, на която не била дадена възможност да изрази позицията си. След като са изгледали репортажа, от ЦИК са преценили, че в случая е извършена предизборна агитация. „Негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представлява нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК. Нарушението се изразява в излъчването на репортаж, който няма връзка с отразяването на изборния процес в изборния ден и представлява предизборна агитация по смисъла на § 1, т. 17 ДР на ИК“, посочват от комисията. Спорно е доколко показването на улица, която е пред очите на всеки гражданин, може да мине за агитация.

Второто решение на ЦИК отново е за агитация в изборния ден, направена чрез репортажа „Чумата в предизборна употреба“ с подзаглавие „Разследване на Би Ти Ви по сигнали за изплащане на обезщетения на хора с прасета-фантоми“. Според жалбоподателя с репортажа се отправят директни внушения, че кметът на село Гавраилово – кандидат за нов кметски мандат, е платил по 300 лв. обезщетение за убити прасета на хора, които нямат прасе.

Става ясно, че в репортажите няма лъжи или тенденциозни внушения.  От Би Ти Ви не са съгласни с констатациите и ще обжалват глобите.

Междувременно от вчера единствената голяма телевизия, която не е подчинена на модела КОЙ е обект на яростни клевети и инсинуации в герберско – турските медии в България. Може би най-корумпираните драскачи обвиняват журналистите от БТВ в „корупция“, схеми за влияние, тенденциозност и пр.  Не липсват и характерните на турските парцали квалификации – мъжете по традиция за обявявани за „гейове“, а жените са „курви“ или в най-добрия случай „леки“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране