08.05.2018 | 15:51
Борисов нареди на транспортните фирми да блокират границата

Българските транспортни фирми стягат протест на 16-и и 17-и май. Причината е предложеният от френския президент Еманюел Макрон Пакет за мобилност, който в момента се обсъжда в ЕС. Това стана ясно след среща в МС между представители на бранша, премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски.

Пакетът за мобилност, наречен от транспортните фирми „Законът Макрон“, предвижда шофьорите ни да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, забрана за преспиване в кабините на камионите и 45-часова задължителна почивка на седмица, която да се изкарва в хотел.

Българските транспортни фирми заявиха, че може да блокират заводи, които са собственост на чуждестранни инвеститори, за да им покажат, че всеки в Европа има право да прави бизнес на територията на друга страна от ЕС. От бранша дори заплашиха с гранична блокада. Датите за техните протести са избрани умишлено, тъй като тогава в София се очаква да пристигнат лидерите или техни представители на страните в ЕС.

Проблемът ще бъде обсъден и на предстоящата среща на премиера Бойко Борисов с Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, която ще се проведе в сряда и четвъртък, стана ясно още след срещата. Министър-председателят Бойко Борисов е заявил пълната си подкрепа за българските транспортни фирми и лично е дал съгласие да проведат протеста. Борисов дори е обещал да осигури и среща с еврокомисаря по транспорт с представители на бранша.

„България може би е най-ощетената държава, ако този закон бъде приет. От 12 500 фирми, занимаващи се с международен транспорт, по-голямата част от тях ще фалират, а по-добрите ще се релокират в други европейски държави. Това може да доведе до нов тип миграция на български шофьори, които ще се насочат към страни, в които се предлага този пакет“, заяви Христо Христов, който е собственик на фирма „Дискордиа“, цитиран от „Дневник“. Според министъра на транспорта Ивайло Московски предстоят много тежки дебати, които вече били бламирани на ниво работна група в европарламента, тъй като на последното заседание френският представител демонстративно напуснал разговорите. По думите му дори и да бъде приет въпросният план, той ще доведе до сериозни проблеми със счетоводството на фирмите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране