11.04.2017 | 22:47
Борисов опита да купи Нинова с пост
Оставаме твърда опозиция, няма да предадем избирателите, заяви лидерът на БСП

Бойко Борисов се опита да купи Корнелия Нинова, като й предложи да стане шеф на НС. Тя отказа категорично. “Не приех, защото няма как с един пост да бъдат купени или преодолени нашите принципни различия. Коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна, защото имаме разминаване в програмите. Левицата се заяви като алтернатива на ГЕРБ и няма как да предадем избиратели”, категорична е Нинова.

БСП е готова с внасянето на 10 закона в деловодството. Цялата ни предизборна управленска програма се превръща в законотворчество, обяви Нинова. Социалистите са поставили условия въпросите за председателството и националната сигурност да се взимат в пленарната зала с консенсус между всички формации.

Коалиция между нас е невъзможна, заяви Нинова след срещата. “Моля да се спрат всички внушения по този въпрос. Това е невъзможно по две причини. Първо имаме разминаване в програмите ни и второ – ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ и няма как да предадем нашите избиратели, като се коалираме с тях”, уточни тя.

“Запознахме ГЕРБ с политиките, които ще отстояваме в НС. Готови сме с внасянето на 10 закона в деловодството. Първо – преизчисляване на пенсиите, компенсация на доходите и т.н. Второ – проект за изменение в Закона за образованието. Трето – икономика, всички обещания под формата на закони за подпомагане на малкия и средния бизнес. По отношение на престъпност и корупция – внасяме промените в НПК. Цялата ни програма се превръща в законотворчество”, обяви Нинова. Тя допълни, че кандидатурата на Деница Златева за еврокомисар не е била коментирана.

По време на разговорите са били обсъдени темите председателство на ЕС и националната сигурност. “Условието ни за подкрепа е цялото това съгласие да се случва в  парламента, тоест председателството да е в помощ за страната ни. Поставихме условие дебатите да се водят в парламента и решенията по председателство и националната сигурност да се взимат в зала, от всички партии. ГЕРБ приеха това”, уточни Нинова. Ще търсим подкрепа от другите партии и вероятно ще се получават плаващи мнозинства, подчерта тя.
За мажоритарния вот ние имаме изразена позиция и тя е за въвеждане на смесена система 50:50 мажоритарен и пропорционален избор и оттогава не сме обсъждали друг вариант, поясни Нинова относно промяната в Изборния кодекс.

След разговорите стана ясно, че по някои въпроси е постигнато съгласие между ГЕРБ и БСП. Борисов се е съгласил с предложението на БСП важните въпроси за европредседателството и националната сигурност да се вземат в парламента, а не в Министерския съвет, както е било преди.

Ще се опитаме в рамките, в които се провежда европейското председателство, да успеем да синхронизираме работата в парламента, тъй като той е и основен център за правене на политика, заяви Бойко Борисов пред медиите. Той уточни, че никога не е говорено за коалиция между ГЕРБ и БСП. Той изрази увереност, че по темите за родното производство би могло да намерим общи теми в парламента. И в новите закони, и в промяната на стари ще търсим синхрон, за да работи нормално държавата в следващите месеци и години, коментира Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране