10.03.2024 | 10:24
Борисов отново се готви за премиер
Андрей Райчев: Ако се стигне до нови парламентарни избори, ГЕРБ ще води с 6%

„Когато преговарят две страни, които не знаят какво искат, не могат да се правят прогнози. И двете искат да има избори, и двете искат да няма. Мотивите им са различни“. Това заяви в студиото на Би Ти Ви социологът Андрей Райчев по повод предстоящите преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Каква ще бъде развръзката очевидно трудно може да се предполага.

„Борисов беше готов да направи големи жестове, за да го пуснат на масата. Той продължаваше да излиза от изолация. Сега е излязъл. Не е далеч мигът, в който той ще каже – „Аз мога да съм отново министър-председател на страната“ – нещо, което изглеждаше немислимо преди години“, коментира социологът.

Според него лидерът на ГЕРБ клони към избори, но все още не е решил.

„Ако се стигне до нови парламентарни избори, ГЕРБ ще води с 6%, тоест повече от сега. Какво ще се промени – мандатът отива при Борисов и той започва да казва „хайде да правим тази евроатлантическата коалиция.“ Тоест същото, обаче вече няма да е натискайте Борисов да влезе в тази коалиция, а дипломатическият натиск ще е към ПП/ДБ вече.

„Правителство с премиер Мария Габриел всъщност ще бъде с премиер Асен Василев. Тя е свикнала с дипломацията, няма представа за устройството на държавата вътре. Нито опит има. Очевидно е ефективен и европейски значим фактор на представителство, но не е човек, който може да се зарови в детайла и да управлява“, е мнението на Райчев относно ротацията на премиерите в очакване тя наистина да се случи, за да не се ходи на предсрочни избори.

„Ако имаше опция Денков да остане, представям си, че Борисов ще се съгласи. Той даже се ядоса, че Денков подаде оставка, защото може би си е представял свои министри и премиер Денков. Борисов чака изборите в САЩ със затаен дъх, защото с Доналд Тръмп имаше лични отношения. Той чака и гледа“, смята Андрей Райчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране