08.11.2017 | 19:22
Борисов пита Юнкер ще има ли война в Европа
След като ще даваме повече пари за отбрана, това значи, че някой ще ни напада

Попитах ЕК откъде има заплаха за ЕС, след като всички държави казват, че трябва да се увеличават парите за отбрана. Това означава, че има някаква заплаха“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел, където кабинетът имаше съвместно заседание с колежа на еврокомисарите по повод ротационното българско председателство на Съвета на ЕС.

Според Бойко Борисов, след като ще даваме повече пари за отбрана, това значи, че някой ще ни напада. На срещата с Юнкер той попитал за какво се дават милиарди – ако са само за учения, било радостно, но нивата на вноските в НАТО непрекъснато се повишават. „Питам откъде, как и защо“, заяви Борисов. Той иска да се уточни, ако има заплаха за Европа, откъде ще дойде тя, за да се разположат там бойни сили и техника. В отговор на журналистически въпрос премиерът уточни, че повечето страни от ЕС са и членки на НАТО и парите за отбрана излизат от един джоб.

Според шефа на ЕК обаче геополитически риск за Европа по време на българското председателство няма. Българското правителство представи в Брюксел приоритетите на председателството, които са сигурност и стабилност, единен цифров пазар, енергиен съюз, задълбочаване на евроинтеграцията на Западните Балкани, бъдещето на младите хора и кохезия. Премиерът Борисов и министрите уверили колежа на комисарите, че България е готова да застане начело на Съвета на ЕС, което ще стане на 1 януари 2018 г.

Борисов заяви още, че се надява Западните Балкани да заемат мястото на Великобритания в ЕС. През май догодина в София ще се проведе среща на върха, посветена на Западните Балкани. Целият ЕС има интерес от сигурността, стабилността и напредъка на този регион, казал Борисов пред еврокомисарите. Според него не трябва да се създават фалшиви очаквания, но „ще работим за разширяване на сътрудничеството с тях“, и посочил възможността да се направи много за свързаността на региона – транспортна, комуникационна, инфраструктурна и енергийна свързаност.

„Балканите са прекрасен регион – от Черно до Адриатическо море. Имаме редкия шанс – след нас е Австрия, после Румъния, все държави, които познават региона, и сега е шансът да ги дръпнем да отидат напред. Ако изградим жп линиите, шосетата между столиците, ще има възможност за обединение в региона“, подчерта Борисов на пресконференцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране