26.08.2019 | 14:43
Борисов: Пламен Георгиев има няколко образования и достатъчно езикова подготовка
На президента не му отива да говори такива неща на Шипка, заяви още премиерът

15 дни след назначаването на бившия председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за консул във Валенсия премиерът Бойко Борисов говори публично по темата и защити решението. На репортерски въпрос в Костинброд той каза: „Пламен Георгиев е с няколко образования, с хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика“.

Премиерът бе на откриването на разширение на завода на „Кока-Кола“ в Костинброд. На реплика на журналист, че нивото, на което Георгиев владее испански език, не е доброо, Борисов каза: „Има достатъчна езикова подготовка. Така че не виждам за консул… Вие не можете да изброите никъде консулите в Европа.“. След това допълни: “ Явно това е някаква поръчка, щото една седмица… Ето днеска откриваме поредна инвестиция, 200 милиона са това, работни места, паралелки за специално образование. Вие идвате и ме питате за това. Добре, отговорих ви“. След което даде да се разбере, че такива въпроси не са уместни, след като присъства на откриване на нова производствена мощност.

На въпрос на журналист от bTV как ще убеди хората в назначаването на Пламен Георгиев на дипломатическия пост, премиерът каза: „Нямам никакво желание да ви убеждавам вас, вие сте убедени по друг начин и затова няма да се вкарвам повече в тая работа. Днес спрях от уважение към медията ви, за да не кажете: „Той избяга“. „Взехме решение. Изпратихме го консул във Валенсия. Хиляди такива консули има“, допълни Борисов.

Той добави, че срещата днес е, за да се покаже как върви строежа на магистрала „Европа“ и новите производствени мощности.

Борисов обяви още, че решението за смяна на директора на НСО Данчо Дяком е било изненадващо за него, но министерският съвет го е приел. Той не пожела да отговаря на други журналистически въпроси, но посъветва медиите „да пуснат каквото са казали посланиците на Гърция и САЩ“, присъствали на откриването в Костинброд (дипломатите оцениха средата в България като добра за правене на бизнес и обещаха още инвестиции).

Що се отнася до думите на президента Румен Радев, че при управлението на Борисов България е на дъното на ЕС, той заяви, че на държавиня глава не му отива да говори такива неща на Шипка.

По-рано днес, при инспекция на строителните дейности в участъка Сливница-Драгоман по изграждането на магистрала „Европа“ премиерът отново взе повод от критиките на президента и заяви, че другите институции се дразнят, защото няма какво да покажа“.

Борисов отбеляза, че строителните екипи са свършили много работа и успешно са се справили с всички изкопи. „Първо минаваме по нивите, после на чакъл и след това – на асфалт. Инвестирали сме и сме го дали на хората – заяви той. – Затова много се дразнят другите институции, няма какво да покажат. Взели сме решение, инвестирали сме, построили сме и сме го дали на хората“.

1 коментар

  1. колеца каза:

    Борисов, ти от къде знаеш , че има достатъчна езикова подготовка? Все едно аз да давам оценка на хора за езиковата им подготовка по…? Освен български с западен акцент, нищо друго не знам, както и ти!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране