19.11.2015 | 14:21
Борисов поиска преосмисляне за “Ислямска държава“, а Ненчев директно участие в Сирия
Военният министър отново не е в час с позицията на премиера

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев изразиха различни позиции относно операцията срещу терористите от „Ислямска държава“.

Премиерът Борисов заяви, че България е страна, която не воюва, и ние винаги сме настоявали проблемите да се решават по дипломатически път.

„Когато пращаш самолети и ракети, не може да очакваш от другата страна мир“, заяви Борисов и добави: „И трябва да си направим ревизия на нашето поведение като Европейски съюз, като НАТО, като евроатлантически страни дали винаги външната ни политика е била адекватна и дали това, което сме правили е донесло очакваните резултати”.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че България има готовност да участва в сухопътна операция в Сирия, ако Франция поиска помощ. „Ако ни бъде поискана помощ от Франция, тепърва ще обмислим това. До този момент Франция не е поискала конкретна помощ от нас, но ако поиска, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме. Не бих могъл да кажа какво точно очакват от нас”, каза Ненчев.

Той уточни още, че бихме могли да участваме с логистична подкрепа, с обмен на информация, нещо, което е изключително важно. „Разполагаме с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване. Считам, че биха могли да поискат в тази посока нещо, биха могли да поискат експертиза, допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие“, категоричен бе Ненчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране