12.08.2016 | 19:50
Борисов призна, че ще робува на Ердоган
Трябват ни добри отношения с Турция, ако ще да ни вземат главите

Ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ние се втренчваме в един от 25 000 случая. С цената, ако трябва на всичките да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България“. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Той обаче отрече да има задкулисна сделка с Турция за екстрадирането на бизнесмена Абдуллах Бююк на принципа „ние ви го връщаме, но вие не пускайте мигрантите. Не го тълкувайте така. Двете неща нямат нищо общо, заяви Борисов.

От началото на годината по идентичен начин са били върнати 25 000 души от турската граница и още 1000 от гръцката, каза още Борисов. Той вярва, че това, което са направили от МВР,  е било правилното. Въпреки това той бил възложил на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова да направи проверка по случая с Бююк. Ако бъдат установени пропуски, тези, които са ги допуснали, ако трябва да се накажат, ако трябва да се уволнят“, каза Борисов.

Голямата цел на премиера била да опази България от заливане с мигранти. „Изправени сме пред огромна криза между Турция и Европейския съюз, криза, в която управниците им си отправят най-тежки закани. Цяла Европа е оградена с мрежи и огради в момента. Какво значи заплахата „Ще залеем Европа с бежанци“? Това означава „Ще залеем България“, изтълкува Борисов думите на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, когото цитира.

Тревогите на българския премиер били свързани и с това при кого ще останат накрая мигрантите, призна той. „Германия намали със 70% приема и обяви, че нелегалните мигранти ще бъдат връщани. Голямата ми цел е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички останали държави в Европа, защото ако Турция стане несигурна държава, България остава най-близката сигурна държава по мигрантския път и 400-500 хил. ще бъдат върнати в България като най-сигурна страна. Защото с едно кимване на главата се вземат тези решения“, опасява се Борисов.

Премиерът коментира и темата за президентските избори. „В момента, в който отидеш за президент, трябва да забравиш за политически партии. Не съм готов дори да си мисля, че бих могъл да отида за президент“, каза той. Борисов подчерта, че веднага възникват следните въпроси – първо кой ще стане премиер, кой ще държи коалицията и тази сплав от разнородни министри.

„При това мнозинство, крехко в парламента, как ще се оправим там? ГЕРБ е последната грижа на хората. ГЕРБ има яки структури – партията мина и през опозиция, доказа се, много силна местна власт. ГЕРБ ще оцелее“, категоричен е Борисов. „Говорейки как според мен трябва да изглежда президентската институция или кандидатите за президент, някои ме припознаха мен“, каза още той.

„Толкова ми е далечна тази кампания, че въобще даже мисъл не ми идва за нея в момента. Толкова сложни неща трябва в следващите няколко седмици да решим“, коментира премиерът. Борисов изтъкна още, че за съжаление в президентската институция не може да се вземе нито едно от тези решения.


Маргарита Попова: Нямаше основания да дадем убежище на Бююк

„Убежището е една от формите за закрила и след проучвания на комисията няколко месеца не се събраха данни, които да установят, че има основания по закон турският гражданин Абдуллах Бююк да получи точно този тип закрила“, каза вицепрезидентът Маргарита Попова. Според Попова в молбата си бизнесменът е посочил политически мотиви, които предполагали друг тип закрила. „За нас като държава и като общество ситуацията е трудна, защото става дума за междусъседски отношения и ситуация, която изисква познаване в детайли, разчитане на много информация, добра оценка и преценка, затова трябва да сме много внимателни, обясни Попова.

Вицепрезидентът прогнозира, че България ще бъде засипана от подобни искания, като най-правилното решение е „да си гледаме работата по закон“. „Когато хората търсят някакъв вид закрила, нещата да бъдат оглеждани спокойно и внимателно“, допълни Попова.

1 коментар

  1. Венко Венков каза:

    В Брюксел са ти началници, началници имаш и на „Козяк“, сега и Ердоган ти става началник.Само послушните остават на власт дълго. Срамна и позорна, слагаческа външна политика!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране