31.08.2018 | 21:25
Борисов разлюби „Трейс“, край на сладкия бизнес на Николай Михайлов
В рамките на десетина години (самостоятелно или в консорциуми) фирмата е спечелила 108 обществени поръчки

В последните години свикнахме компанията „Трейс Груп Холд“ АД да бъде редовен победител в държавни търгове за строителство и ремонт на пътища. Всъщност в рамките на десетина години (самостоятелно или в консорциуми) фирмата е спечелила 108 обществени поръчки. Общата стойност на тези договори е почти 1 млрд. лева.

Портфолиото на холдинга е впечатляващо. През годините компанията бе ангажирана с ключови инфраструктурни проекти. Например с третия лъч на столичното метро, с магистралите „Хемус“ и „Тракия“, с булевардите „Цариградско шосе“ и „Витоша“ в София. За миналата година пък „Трейс“ отчете консолидирани нетни приходи от продажби на стойност 314.3 млн. лв., които нарастват спрямо 2016 г. с 19.27 процента. Финансовият резултат след облагане бе печалба в размер на 3.87 млн. лева.

През декември 2016-а консорциум начело с „Трейс“ спечели поръчката за изграждането на 2 км метротрасе между Земляне и „Горна баня“ с оферта на стойност 95 млн. лева. Обединението, което включва „Евро алианс тунели“ (дъщерно на „Евроалианс“), „Интегрирани строителни системи“ и „Мармет“, надви конкуренцията на „Метро София ДЗЗД“, което кандидатства с ценова оферта от над 120 млн. лева. През септември същата година „Трейс“ печели самостоятелно обществена поръчка за проектиране и изграждане на една метростанция и 630 м тунелен участък. Сумата по договора е 29 824 393 лева.

Както стана дума, компанията ремонтира и столичния булевард „Цариградско шосе“. На този търг фирмата си партнираше с „Инжпроект“. Преасфлатирането на булеварда струваше 23 млн. лева. В същия период „Трейс“ спечели и обновлението на „Дондуков“. Финансирането за над 7 млн. лв. бе осигурено от Столичната община.

През 2011-а фирмата започва изграждането на нов участък от магистрала „Хемус“ между Околовръстното в София и пътен възел „Яна“. Стойността на контракта бе над 38 млн. лв., разделени между водещото дружество „Трейс“ и партньорите му – „Конструктор Инженеринг”, Хърватия и „СК-13 Пътстрой“ АД според информация от фирмения сайт.

Преди това компанията договори и близо 138 млн. лв. за 32 км от магистрала „Тракия“. „Трейс“ кандидатства заедно с „Пи Ес Ай“, „СК 13 Пътстрой“ АД, „Виа строй инженеринг“ и „Пътно строителство“ Добрич АД. Обединението предложи почти двойно по-ниска цена спрямо гръцките си конкуренти „Терна“ (с 247.6 млн. лв.) и „Актор“ (с 292.1 млн. лева).

Доброто партньорство с централната власт е добре документирано. През 2011-а премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов присъства на официалното откриване на новия главен офис на компанията „Трейс Груп Холд“ в столицата. „Толкова много обекти сме захванали, че със сигурност на някои от тях трябва да си помогнете, за да влизате в срокове. Това е рядък шанс – някой да ти дава 80% от парите, а да приготвиш само 20% от тях и след това да имаш прекрасна инфраструктура като европейска държава и да не се възползваме от това. Надявам се всички ние с общи усилия да направим така, че това да стане факт“, заявява тогава министър-председателят.

Интересен щрих в цялата история е, че първата скулптура в новия офис на „Трейс“ е дело на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Един от ръководителите на компанията инж. Николай Михайлов разказва, че Рашидов е бил един вид вдъхновение за строежа на централата. „Той е близък мой приятел. Преди няколко години си говорехме за житейския път на всеки един от нас. Тогава ни хрумна идеята да направим такава скулптура, която да символизира мъдростта и съвършенството, към които всички да се стремим. Нямаше обаче къде да сложим скулптурата. Един ден Рашидов ме покани да видя неговото творение. Хареса ми и вече можеше да започнем да строим новата сграда. Купихме мястото и започнахме строителството“, казва Михайлов, цитиран от вестник „Строител“.

Сега, седем години по-късно, партньорството между „Трейс“ и държавата е поставено под въпрос. Близо седмица компанията води ожесточен спор с правителството (основно в лицето на строителния министър Николай Нанков). Повод е катастрофата край Своге, при която 17 души загинаха, а 21 бяха ранени. Оказа се, че пътният ремонт в участъка на трагедията е дело на дъщерното дружество „Трейс – Своге“ срещу сумата от 23 млн. евро. Стана ясно и че фирмата печели търга съвместно с „Пътно поддържане Дупница“ ЕООД. Неин ръководител е бившият кандидат-депутат от ДПС Цветан Цветанов.

Агенция „Пътна инфраструктура“ и регионалното ведомство твърдят, че некачественият ремонт е основната причина за трагедията. През седмицата Николай Нанков пък намекна, че държавата ще си търси правата по съдебен ред. Строителният министър обяви, че асфалтът, положен на пътя, е с недопустимо качество. По-конкретно, настилката съдържала варовик, който има свойствата да се полира при употреба. Съгласно нормативите този материал е недопустим за слагане в износващата част на асфалта. Имало и експертиза от лаборатория.

По-рано разследващи и жандармеристи влязоха в офисите на двете фирми и иззеха документация. „Трейс“ съдейства на разследването, но отхвърля твърденията на институциите. „Проектът за изпълнение е одобрен въз основа на заданието. Цялата техническа спецификация е одобрена от агенция „Пътна инфраструктура“, включително и типът на използвания асфалт и цената му“, разясни инж. Николай Михайлов.

Впрочем в разгара на споровете лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че ще поиска всички договори между регионалното министерство и „Трейс“. Той напомни как още преди шест години от партията му предупредили, че компанията „обира всички поръчки и печели огромни суми“.

Разбира се, въпросите защо ремонтът е приет без забележки, а пътят е пуснат в експлоатация преди издаването на Акт 16 остават в сила. Ако се осланяме на последните изказвания на Бойко Борисов и Николай Нанков, то би следвало скоро да станем свидетели на чистка в пътната агенция. Мерките спрямо „Пътконсулт 2000“, осъществявала надзора над строителните дейности по пътя до Своге и на проектанта „Виа план“, вероятно ще бъдат обявени след приключването на проверката от Националната следствена служба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране