21.06.2018 | 16:51
Борисов се оплака колко трудно се управлява в див популизъм

Премиерът Бойко Борисов използва в петък икономически форум в Пловдив, за да „дебатира“ сам по вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП в сряда. Партията на Корнелия Нинова иска оставката на правителство заради провала на политиките в сектора за сигурност. „С какво сме вредни? Че докарахме пари от Европа и спряхме мигрантите?“, попита премиерът участниците във форума „Комплексният контекст на растежа“. Той се организира от известния Делфийски икономически форум, който се провежда всяка година в Гърция пред март. Гостите в Пловдив бяха предимно министри на Борисов и бизнесмени, които нямат отношение към вота на недоверие на БСП.

В този контекст премиерът се оплака пред бизнеса, че не се управлява лесно в условията на див популизъм, който е обхванал света и напоследък и България. Борисов обаче увери инвеститорите, че икономиката в България се развива добре и се променя. България успявала да се справи и с мигрантската криза. „Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят какво беше в Харманли и Любимец. Да си спомнят бежанските бунтове. Казвам го с вродената си скромност. Дойде ли БСП на власт, всички фондове спират. Когато ГЕРБ управлява, фондовете си вървят. Кажете едно: „Благодаря“. С кое сме вредни и с кое те (БСП) са били по-добри?“, каза премиерът и допълни, че контрабандата в страната значително е намаляла.

Никнат завод след завод

„Имаме 5.7% внос повече в машиностроене и информационни технологии. Никнат завод след завод. Като влизате в Пловдив виждате какви предприятия има. С хиляди работни места, за които не стигат работници. Не случайно кредитните агенции дават изключително добра перспектива на България. 10% плосък данък, 20% ДДС – идеално за инвеститори. И това ще продължи, докато управляваме“, категоричен е премиерът.

Той каза, че безработицата е паднала под 6 процента – в някои градове липсвали работни места, но в други безработни били само тези, на които не им се работи. „Има стабилен фискален резерв и бюджетен излишък. До края на годината ще смъкнем дълга до 24%. Това дава по-големи перспективи за влизане в чакалнята на еврозоната“, каза Борисов. Преди две седмици финансовият министър Владислав Горанов обяви, че България си поставя за цел да влезе в чакалнята на еврозоната (ERM 2) и банковия съюз до една година.

„Какво правим по инфраструктурата? Опитайте да си представите, ако тръгнете от Пловдив и по „Струма“1 за часове отивате на Солун. Коридор №8 София-Скопие-Тирана. Ако карате по коридор № 10 – Истанбул-Пловдив София- Любляна- Братислава. Какво повече бизнесът би желал? Прекрасни места за инвеститори и разширяване на производството. Природа и енергийни ресурси. Пренос на ток, пренос на газ“, каза Борисов. Той съобщи, че през юли в Солун ще има среща на четворката България, Румъния, Сърбия и Гърция за бъдещите енергийни и инфраструктурни проекти.

Благодарности към гърците

Бойко Борисов специално благодари на големите гръцки инвеститори в България и се обърна към Димитрис Куркулас, който също присъства на форума. „Не мога да не се обърна към Джордж Кремлис – човекът, на който може да направим паметник. Това, което е сторил в областта на екологията и магистралите за България, е много. Един ден, Жорж, ще разкажа за всеки един обект какъв принос имаш“, каза Борисов на госта. Куркулас бе представител на Европейската комисия в София, докато България преговаряше за своето членство в ЕС.

Българският премиер свърза гръцките инвеститори с историята на оракула в Делфи.

„В древността в Делфи са се преустановявали войните. Пълководците са се събирали и са си говорили. Сега Гърция е трети инвеститор в България с над 3 млрд. евро обороти. Едно от старите имена на Пловдив е Филипополис. Ако сме като нашите приятели от Македония, можехме да кажем, че Филип Втори има нещо общо и с нас“, пошегува се министър-председателят.

От бизнеса и историята на античността Борисов пак се прехвърли към съвремието и проблема с мигрантите. Той каза, че България спира „100% от притока на мигранти към ЕС“. Премиерът обясни, че бежанците ги приемаме и настаняваме в специални центрове. „И след това по график, ако гръцкият бизнес (в България) иска работници, поема грижата по тях и ги оставя. Другите се връщат в своите държави по име и пръстови отпечатъци“, обясни премиерът.

Политологът Иван Кръстев, който участва във форума, заяви, че има моменти в историята, където е по-лесно да направиш нещо, отколкото да разбереш какво става. „Мисля, че това се случва в България. България успя да задържи Балканите на картата на Европа“, каза Кръстев. В началото на форума министър-председателят бе посрещнат от пловдивския кмет Иван Тотев, от чужди дипломати и журналисти. „Щом сте тук ще научите български“, каза на посланиците Борисов, след като те го поздравиха на английски език, а той им отвърна с „Добър ден“.

В двудневния форум участват вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Сред участниците са и министърът на енергетиката на Република Сърбия Александър Антич, регионалният директор на Световната банка за страните от ЕС Аруп Банерджи, държавният секретар в Министерство на външните работи на Румъния Джордже Чамба и други изтъкнати и формиращи общественото мнение личности от Европа.

Пловдивският икономически форум се организира от Делфийския икономически форум и от Центъра за либерални стратегии в София. Форумът ще коментира предизвикателствата пред България, региона и Европа. Крайната му цел е чрез диалог и споделяне на идеи и визии да допринесе за успешнататрансформация на България и за отключването на потенциала за социален и стопански растеж. Форумът ще се провежда всяка година през юни в Пловдив. Той е под егидата на Американската търговска палата в България, Италианската търговска палата в България, Конфиндустрия Италия и Гръцкия бизнес съвет в България.

1 коментар

  1. Стоил Георгиев каза:

    Бандата на ГЕРБ си къркат, крадат, даже се състезават по гепене!
    Те гепят и си къркат, ние плащаме, българи!
    Да няма Световно или Балканско първенство по, гепене, корупция и некадърни управляващи? Само питам …

    Тъпакът, министър – предател от Западните Балкани, оня банкянски цървул, световният и европейски официален лъжец, който прави всичко възможно за ликвидирането на всички в държавата ни – на

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране