01.11.2019 | 15:53
Борисов тази седмица натиснал ли е водещи бизнесмени да подкрепят ГЕРБ?
Изборът на балотажите бил между промяната и статуквото

БСП обвиниха ГЕРБ в изборни манипулации, свързани с купуване на гласове, корпоративен вот и натиск. Те отправиха въпроси към премиера  и лидер на управляващата партия Бойко Борисов. На пресконференция на „Позитано” Георги Свиленски – член на Изпълнителното бюро на соцпартията, каза: „Относно контролирания вот – въпрос към г-н Борисов: провел ли е разговори през тази седмица с водещи бизнесмени, върху които да оказва натиск за подкрепа за кандидати на ГЕРБ?“

От БСП изнесоха данни от ромски секции в различни градове, от които се виждало, че 81% от гласовете там били за ГЕРБ. Другите 19% се разпределяли между всички останали партии.

Сценарият как хора на Мая Манолова уговарят роми да си признаят, че гласуват за ГЕРБ, бил само в главата на Бойко Борисов.

600 хиляди били невалидните бюлетини на тези избори, голяма част от които, според Свиленски, са били предмет на манипулации от страна на управляващите. Решението срещу това порочно явление е машинното гласуване, настояха за пореден път от БСП.

От МВР по места привиквали след първия тур отпаднали кандидати за кметове, които за балотажа подкрепяли конкурентите на ГЕРБ. Така се случило, примерно, в Благоевград, твърди Георги Свиленски.  Според него обаче досега се оказало, че точно там, където репресиите срещу опозицията, били най-големи, резултатът за властта бил най-лош. Така че било под въпрос доколко умело се справят репресивните органи.

Георги Свиленски призова хората да се противопоставят на порочните явления, като излязат да гласуват масово на втория тур. Столичният лидер на БСП Калоян Паргов обясни, че избирателите трябва да загърбят политическите пристрастия на балотажите в София. Той призова гласоподавателите да подкрепят всички кандидати за районни кметове, които са опоненти на ГЕРБ.

Паргов отново изрази подкрепа за издигнатата като независима Мая Манолова, която се явява срещу Йорданка Фандъкова за кмет на Столична община. Изборът на балотажите бил между промяната и статуквото.

По повод призива на Манолова към президента – да не подписва указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор, бе зададен въпрос дали БСП ще се поправи по някакъв начин предвид това, че избраните от тях членове на Висшия съдебен съвет са гласували „за” Гешев.

Георги Свиленски отговори така: „Първо, БСП няма свои представители във Висшия съдебен съвет – нека да стане ясно! Както и г-н Борисов също няма негови, защото той си брои някакви трима човека, които били гласували от неговите „за”, пък някакви други трима от БСП и те били гласували „за”. Квота във Висшия съдебен съвет има българското Народно събрание. Всички тези членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание са избрани с определено мнозинство от Народното събрание. И те престават да бъдат представители на която и да е политическа сила в състава на органа, в който участват. Защото това е независим орган и няма как никоя политическа сила по никакъв начин да оказва влияние върху представители, които е предлагала преди това. Ще повторя – БСП предложи шест човека, от които Народното събрание с две трети избра трима от тях. Така че няма как БСП като политическа партия и не е работа на която и да е политическа партия да се намесва в процесите в друга власт, в случая – съдебната власт.”

По повод думите на президента Румен Радев, че Бойко Борисов има огромна власт върху ВСС, и твърдението на БСП, че Борисов не би трябвало да се меси там, бе зададен въпрос – кое е вярното.

„Те двете неща не си противоречат. Аз казвам, че не би трябвало партиите да се намесват. Мисля, че моето мнение с мнението на президента не се противопоставят в случая. Твърдя, че политическите партии не трябва да се намесват в съдебната система”, отговори Георги Свиленски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране