11.03.2024 | 11:37
Борисов цепи„Промяната”и десните преди евровота
Лидерът на ГЕРБ заигра като покровител на ощетените откъм власт ДБ, за да отвори пътя на ДПС

Прегръдка и рамо срещу „узурпиралите държавата” „Продължаваме Промяната” към десните решил да даде хитро лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди броени дни, но не от добро сърце. Това издадоха за „Уикенд” депутати от партията на бившия премиер, свидетели на новата схема за всяване на раздор в „малката коалиция”.

Тактиката ала Хенри VIII, който е прочут с разделянето на фаворитите си, с цел собственото им самоизяждане, била планирана още след като ГЕРБ установили, че меморандума на десницата е написан „свише“ от ПП и реално никой от ДБ не е участвал в сътворяването му. Вбесени и объркани, десните се оказали в небрано лозе, а това добре дошло на лидера на ГЕРБ да измисли нови трусове в коалицията им с хората на Кирил Петков и Асен Василев. С тази цел лидерът на ГЕРБ отново се говори, че взел под крилото си Христо Иванов, негов бивш правосъден министър и бивш пръв критик, като нарочно вдигал само на него телефона, успокоявал го, че ротацията ще мине и десницата ще получи повече министерски и зам.-министерски постове, а от ПП вече нямало да имат солидно мнозинство във властта.

На Христо Иванов били обещавани и гласувания за определени кандидати за регулаторите, въпреки написаното в представеното във вторник споразумение за коалиционно бъдеще на „сглобката”. Съпредседателят на „Демократична България”нямал нищо против и се говори, че занапред фракцията на десните в парламента „ще слуша” повече председателя на ГЕРБ. Депутати признаха, че Борисов отдавна искал да доразцепи и без това разтрисаната от скандали „малка коалиция”, а сегашните размирици покрай ротацията и идващият евровот му били добре дошли. ПП-ДБ засега ще се явят заедно на евроизборите на 9 юни, а разцепление в редиците им само щяло да помогне на електората да вземе решение да даде повече мандати за Брюксел на ГЕРБ, разсъждавал хитро лидерът на най-голямата партия в парламента.

По думите на депутати, раздор Борисов всял и със заплахите си за вот 2 в 1, които били в интерес на Христо Иванов, но не и на колегите му от „Промяната”. „Иванов е приключил тук – говори се, че вече е договорена кандидатурата му за еврокомисар, а единственото, което го вълнува, е главният прокурор наесен да е човек на ДБ. Избори него не го плашат, защото просто не го интересуват”, призна с половин уста пред „Уикенд” депутат от ГЕРБ, запознат със заверата.

Лидерът Борисов пък имал интерес да натика в ъгъла преди изборите ПП и това ясно обяви в речта си във вторник в НДК, когато пряко обвини хората на Кирил Петков и Асен Василев, че са сложили ръка на цялата държава, а за десните нямало нищо. Странното изказване на фона на уж предложението за мир под формата на споразумението на ГЕРБ било и с друга цел, научи „Уикенд”. В споразумението е упоменато, че единствено евроатлантически настроени партии ще могат да издигат номинации за регулаторите и дори за чистачките в парламента стана ясно, че се отваря врата към кандидатури на ДПС.

„Продължаваме Промяната” са категорично против тази точка от споразумението, научи още „Уикенд”, ала Борисов имал интерес именно с „осиновяването” на ощетените десни да си осигури подкрепа в малката коалиция, тази точка да мине и ДПС да има обещаното миналата година от ГЕРБ участие в регулаторите, признаха още депутати.

1 коментар

  1. nane каза:

    Всичко е АЛА БАЛА

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране