13.05.2016 | 0:01
Борисов управлява КЗК по телефона
Този й състав е готов да вземе всяко решение, което премиерът му каже

Борисов управлява по телефона КЗК. Този й състав е готов да вземе всяко решение, което премиерът му каже.” Това заяви вчера говорителят на ПГ на БСП Жельо Бойчев по време на дебатите за прекратяването на процедурата за избор на председател, зам.-председатели и членове на комисията. „При изтекъл мандат на регулаторен орган отговорност на мнозинството да направи процедура той да бъде подменен.

От септември м.г. управляващите правят всичко възможно ръководителите на КЗК да продължат да изпълняват функциите си, защото в момента се разпределят важни обществени поръчки. За всички нейни решения отговорност носят РБ и ГЕРБ“, коментира Бойчев. Той предупреди, че същото ще стане и със смяната на ръководството на Комисията по финансов надзор, чиято процедура по избор трябваше да е започнала.

Румен Гечев подчерта, че най-важното определящо предимство на пазарната икономика е конкуренцията. КЗК е най-важната комисия в България с подвластник Комисията за финансов надзор, уточни той. Според Гечев оценката за дейността на досегашните ръководители на комисията е „слаб”, което се доказва от показателите за съотношение на сива и друга икономика, натрупване на пазарните правила, гласни и негласни съглашателства в продажбата на горива и други стоки. КЗК не си изпълнява законовите ангажименти, няма и секторни анализи. 70% към 30% е съотношението на икономисти и експерти и юристи в подобни комисии в развитите държави, а у нас правистите са 100%“, обясни Гечев.

В крайна сметка НС прекрати процедурата за избор на ръководство и членове на КЗК. „За” гласуваха 107 депутати. „Против“ и „въздържали се“ нямаше. Възлага се на комисията по икономическа политика и туризъм да приеме нови правила и процедура по избора в едноседмичен срок.
Припомняме, че на 9 март Росен Желязков, единственият кандидат за председател на КЗК, оттегли кандидатурата си два дни след като премиерът Борисов обясни, че е възложил да се намери начин ГЕРБ да не участва в избора на КЗК и така да излезе цялата истина за това, че Радан Кънев обслужва БСП или ДПС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране