08.10.2023 | 13:25
Босовете на „Нексо“ тръгнаха по пътя на Ружа Игнатова
Връщат ли се в играта босовете на криптобанката „Нексо“ месец преди местните избори? Интригата набира сила с отменените от съда европейски заповеди за арест на двама от основателите – Антони Тренчев и Коста Кънчев

През януари тази година прокуратурата, МВР и ДАНС влязоха в офиса на „Нексо“ в София по мащабно международно разследване за пране на пари и измами. Тогава стана ясно, че свързани с компанията мениджъри са финансирали кампанията на „Да, България“ през ноември 2022 година с половин милион лева. Два месеца след това дойде ударът по „Нексо“, а лицето на компанията Антони Тренчев обвини за това бившия главен прокурор Иван Гешев и политическата класа. Тогава той направи и прогноза, която се сбъдна – че Гешев ще бъде отстранен от партиите, които го подкрепяха.

В последните месеци с новото некоалиционно правителство обаче отношенията на Антони Тренчев и Коста Кънчев с бившите им съратници от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ са повече от сложни. Въпреки това има данни, че босовете на криптобанката ще помагат на няколко от кметовете, издигнати от двете формации.

Бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и основателят на „Кредисимо“ и скандалната „Хелпкарма“ Коста Кънчев живеят в Дубай. Въпреки че са отменени европейските заповеди за ареста им, те ще бъдат задържани у нас, защото имат задочни обвинения. През април двамата пътуваха до Белград, а властите там не ги арестуваха. Тогава от „Нексо“ разпространиха информация, че Тренчев и Кънчев не се издирват от Интерпол, нито имат европейски заповеди за арест. Това се оказа невярно, защото точно такава заповед са обжалвали адвокатите им пред Софийския градски съд.

Разследването по казуса „Нексо“ продължава, но е далеч от приключване с обвинителен акт, научи „Филтър“. То е свързано с много заповеди за разследване до чужди служби и проследяване на парични потоци през офшорни зони.

Висшият съдебен съвет дори отпусна извънредно 1 милион лева за нуждите на разследването през април.
Делото в България е срещу четирима души от „Нексо“, а не срещу компанията, казва източникът на „Филтър“. Антони Тренчев, Коста Кънчев, Траян Николов и Калин Методиев са обвинени за престъпна група с цел пране на пари, киберизмами, банкова дейност без лиценз и данъчни престъпления. Последните двама са в България и са на свобода с парични гаранции от по 1 милион лева. Други двама от основателите на „Нексо“ са защитени свидетели и се движат с държавна охрана, научи „Филтър“. Те са напуснали „Нексо“ преди акцията на службите заради нередностите, които са се случвали в компанията. От криптобанката отричат всички обвинения. Заканиха се да съдят България в Страсбург и прокуратурата у нас.

Въпреки разследването у нас и проблемите с регулаторите в САЩ (виж карето) „Нексо“ продължава да развива мащабна дейност по света и да печели стотици милиони от притежатели на портфейли с криптовалути. Вече са се насочили към нови пазари в Близкия изток и в Азия, където привличат все повече клиенти, разкриват сайта на компанията и активността й в социалните мрежи. След като в Европа и САЩ вече нямат доверие на „Нексо“, Антони Тренчев и Коста Кънчев хвърлят усилията си към най-гъстонаселената страна в света – Индия. Другите цели са Виетнам, Филипините, Индонезия, Пакистан и Тайланд.

Това е същият път, по който мина друга криптопирамида – „Уанкойн“ на безследно изчезналата Ружа Игнатова. Разплащанията на клиентите се случваха по същия начин през български фирми, както това става и с „Нексо“. След като я уличиха в измами в Европа и САЩ, Ружа Игнатова се премести на изток, както и в Африка, където все още има хора, които й вярват. Според специалисти от криптосредите не е случайно, че „Нексо“ е основана през 2018 година, само няколко месеца след изчезването на Ружа Игнатова и сриването на „Уанкойн“.

Платиха на САЩ 45 млн. долара глоба заради нелицензирана дейност


Антони Тренчев и Коста Кънчев

„Нексо“ са се споразумели с комисията по ценни книжа и борси в САЩ да платят 45 милиона долара глоба заради дейността си, която са развивали там без лиценз. Това става ясно от сайта на институцията и документ, в който стоят подписите на Антони Тренчев и шефа на Комисията. Споразумения са подписани с институциите в няколко щата. Компанията на Антони Тренчев и Коста Кънчев не е спазила изискванията за регистрация на държавни ценни книжа и в резултат на това на инвеститорите са били продадени нерегистрирани ценни книжа в нарушение на държавния закон. Потребителите в САЩ са били лишени от информация за това какво се случва с криптоактивите им, които са вложили срещу голяма лихва.
Само в Минесота клиентите на „Нексо“ са 1400 души, които са инвестирали 9 милиона долара.

От 1 април всички американски клиенти на криптобанката са изтеглили авоарите си и „Нексо“ не оперира там. „Инвеститорите в Минесота не бива да се заблуждават относно продуктите, в които инвестират парите си. „Нексо“ трябваше да спазва законите за ценните книжа на Минесота“, каза Жаклин Олсън, помощник-комисар по правоприлагането на щата. „Нексо“ е регистрирана в Швейцария, но собствеността води към офшорка на Каймановите острови.

Опасните връзки на криптобанката

Иво Прокопиев и Васил Божков, както и депутатът Настимир Ананиев най-близки до компанията

„Капитал“ на Иво Прокопиев е една от топлите връзки на „Нексо“ в България. Освен рекламодател в медиите на бизнесмена компанията има и още по-топла връзка с него.

И до днес вицепрезидент на криптобанката е Александър Плочников. Той е започнал кариерата си в бизнеса точно в седмичника „Капитал“ през 1997 г. Тогава става системен администратор на изданието. От юли 2013 до юни 2018 г. пък е бил главен технически директор на издателската империя на Прокопиев. Разделя се с „Икономедиа“, за да отиде в новосформираната „Нексо“. Остава загадка дали това е раздяла с Прокопиев, или трансфер. От фейсбук статусите на Плочников става ясно, че и до днес е в приятелски отношения с повечето от хората в „Икономедиа“, включително и със съпругата на Иво Прокопиев.

Освен с Прокопиев „Нексо“ има топла връзка и с Васил Божков, за когото се знае, че държи огромни суми в криптовалута. Седмица след удара на институциите по „Нексо“ в България „Филтър“ разкри, че фирмата им у нас, „Ен Ди Ес“ ЕООД е регистрирана на адрес в офис сграда на бул. „Фритьоф Нансен“ №37 в центъра на София, точно до НДК. Това беше един от 15-те адреса, които бяха обискирани от следователи и агенти на ДАНС.

На същия адрес в съседен офис е и обявената в несъстоятелност „Ню Геймс“ АД на Васил Божков, с която той развиваше една от лотариите си до края на 2019 година. Освен това „Ен Ди Ес“ на съдружниците в „Нексо“ е страна по делото за несъстоятелност на „Ню Геймс“, по същия начин, както е и актьорът Захари Бахаров. Антони Тренчев и Коста Кънчев живеят в Дубай, където доскоро се подвизаваше и Васил Божков. Той си дойде в края на август. Остава загадка дали Тренчев и Кънчев ще го последват след решението на Софийския градски съд да отмени европейските им заповеди за арест.

Освен с бизнеса лицето на „Нексо“ Антони Тренчев е тясно свързан и с политиката. Той и депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев имат общ път. Ананиев е лидер на партия „Волт“, която се вля в тази на Кирил Петков и Асен Василев, след като на изборите през 2022 година ползваха регистрацията й за вота. Ананиев и Тренчев са колеги депутати и съпартийци от ръководството на ДБГ с председател Меглена Кунева. Напускат през 2017 г.. Ананиев основана „Волт“, а Тренчев се впуска в криптобизнеса. Въпреки това не губят и бизнес връзката си. Двамата стават съдружници във фирма, която е регистрирана в офиса на Настимир Ананиев на столичния бул. „Александър Стамболийски“. „Форекс капитал“ още е действаща, но от 2021 г. двамата съдружници продават дяловете си на белгиеца Ян Хойвелманс. След това и до днес депутатът от ПП Настимир Ананиев и обвиняемият за пране на пари Антони Тренчев са приятели. „Нексо“ има още една къртица в ПП. Бившият депутат от партията Александър Ракшиев е бил акаунт мениджър в компанията от 2019 г. до 2021 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране