02.03.2017 | 0:01
Брюксел предлага пет сценария за развитие на ЕС след Брекзит
Европа на две скорости е един от вариантите за бъдещето

ЕК вижда пет възможни сценария за развитието на ЕС след Брекзит и те са описани в т.нар. Бяла книга, която вчера беше официално представена в Европарламента от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. В нея са посочени основните предизвикателства и възможности пред Европа до 2025 г.

Първият сценарий предвижда ЕС да продължи да се развива, както и досега – 27-те държави членки (без Великобритания) запазват единството си и се съсредоточават върху реализацията на поставените вече приоритети. Вторият сценарий предвижда единният пазар да застане в центъра на ЕС-27, като страните членки улеснят процедурите при вземането на решенията. Решаването на проблемите, които засягат повече от една държава, обаче ще става по-трудно. Според третия вариант единството в ЕС се запазва, но страните членки, които искат да си сътрудничат повече в определени области като отбраната, вътрешната сигурност или социалните въпроси, ще могат да обединяват усилията си. ЕК очаква това да доведе до възникването на една или няколко „коалиции на желаещите“.

Четвъртият сценарий предвижда ЕС-27 да се съсредоточи върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, но пък се забавят усилията в други области, за които се смята, че действията им нямат добавена стойност. Според петия вариант държавите от ЕС споделят повече правомощия и ресурси и вземат повече решения заедно във всички области.

„В Бялата книга на ЕК са представени няколко различни пътя, които единният ЕС от 27 страни може да избере да следва. Това е началото на процеса, а не краят, и аз се надявам, че сега ще се проведе откровен и широк дебат, след което формата ще следва функцията. Бъдещето на Европа е в нашите собствени ръце“, заяви шефът на ЕК Юнкер при представянето на документа пред евродепутатите в Брюксел. Бялата книга на ЕК ще бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС в края на месеца в Рим, където ще бъде отбелязана 60-годишнината от създаването на ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране