27.06.2018 | 12:42
БСП: Борисов си е взел цяла България, а дали и остров, службите да разследват

Социалистите обвиниха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в цензура и скочиха в защита на Милен Цветков и сваленото му предаване, в което щяло да се говори за гръцки остров, купен от премиера.

Минути преди това самият той коментира темата в МС и категорично отрече клеветата за острова, като помоли медиите да не замесват името му, че ги цензурира. Борисов даже се закани да хвърли оставка, ако твърдението за острова се окаже вярно.

От БСП обаче обвиниха премиера в цензура и заключиха, че от пробитата система на Агенция „Митници“, според доклад на Държавния департамент на САЩ, са изтекли милиарди.

„Въпросът не е какъв остров си е купил, или ще си купи г-н Борисов, защото с милиарди евро могат да се купят много острови“, заяви пред медиите в НС Елена Йончева.

„Г-н Борисов си е взел цяла България. А дали си взел остров или архипелаг, мислейки за своето бъдеще, това трябва да разследват специализираните служби. Големият проблем в България е къде изчезват милиардите“, добави журналистката от „БСП за България“. Колегата й от комисията по култура и медии Александър Симов пък обяви, че „тежкото безпокойство за медийната ситуация в България и за продължаващите да се натрупват доказателства за това, че в България цензура на практика съществува“. Повод за червените е последният скандал със спряното предаване на колегата Милен Цветков, „само защото той си е позволил да се занимава с душевния свят и вътрешните терзания на Бойко Борисов покрай новината – фалшива, или не, че премиерът си е купил остров“.

Симов прочел обясненията на Нова тв, че не били спазени етични, морални, журналистически стандарти и призна, че у него се зараждало едно голямо питане. „Как пък тези стандарти все важат, когато темите са за Бойко Борисов?! Как пък един път не бяха приложени към някой друг сегмент от политическите предавания?“, попита Симов. „И това според мен, доказва, че тежката медийна среда в България е пряко следствие на управляващите и водената от Бойко Борисов политика“, заключи социалистът. Припомни, че по време на дебата по свободата на словото преди две седмици в парламента и падането на страната ни на 111-то място, констатацията на управляващите е била, че всъщност тази класация е фалшива и България е трябвало да бъде много по-нагоре, тъй като у нас нямало убити журналисти. „Да, у нас убити журналисти, слава богу, няма, но вече виждаме, че има убити теми. Има убити предавания, тъй като убийството може да не е само физическо, а морално, журналистическо. И това се случва пред очите ни.“, заключи Симов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране