30.08.2019 | 0:33
БСП: Горанов или шефката на НАП да платят 5-милионната глоба
Сега жертвите плащат за престъплението, вместо да се водят дела срещу служители на приходната агенция

В случая с Националната агенция за приходите (НАП) жертвите плащат за престъплението, извършено спрямо тях“, възмути се лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод решението на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да глоби данъчната агенция с 5.1 млн. лв заради хакерската атака срещу база данните ѝ, при която изтекоха личните данни на над 5 млн. души.

Глобата ще бъде поета от данъкоплатците, ако бъде потвърдена от съда. Тя обаче може да се върне в бюджета, ако НАП спечели делото за обезщетение в същия размер, което ще води срещу извършителите на хакерската атака.

Нинова сподели, че ако беше на мястото на управляващите, щеше да заведе регресни искове към отговорните служители на НАП. Подобно нещо досега не е правено от държавата, без значение коя партия управлява.

„Изглежда с плащането на глобата случаят ще приключи. Ярък пример за несправедливост. Бюджетът на НАП се формира от данъците, които всички внасяме. Засегнатите българи ще платят от джоба си 5.1 млн. за това, че данните им станаха публични“, каза Нинова и добави, че в тази ситуация правителството просто ще прехвърли „сумата от едно перо на бюджета в друго“.

По повод думите на председателя на КЗЛД Венцислав Караджов, че глобата цели „да не се повтаря това поведение“, Нинова каза: „Считайте, че наказани няма да има, политическа отговорност също“.

„Бих приложила закона за отговорност на държавата за вреди (бел.ред- Законът за отговорността на държавата и общините за вреди). Ако тя причини щети на своите граждани, правителството може да заведе иск срещу виновни длъжностни лица“, каза уточни лидерът на БСП.

По думите ? се „минава се през обезщетения, съд, доказване на вина“ и това е „дълъг път, но справедлив“.

„Когато един министър на финансите или директор на НАП плати от джоба си за нанесени вреди на българските граждани, тогава ще има и превенция, и справедливост“, допълва Корнелия Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране