05.01.2016 | 22:08
БСП подкрепи Доган в конфликта му с Лютви Местан
Соцлидерът Михаил Миков очаква от ДПС да прекрати близостта си с ГЕРБ

Лидерът на БСП Михаил Миков предпазливо разкритикува вчера действията на бившия председател на ДПС Лютви Местан и така косвено застана на страната на Ахмед Доган във вътрешния конфликт, разтърсил движението в края на миналата година. Позицията на соцлидера не е неочаквана, тъй като именно при Местан ДПС развали партньорството си със столетницата и сложи край на съвместното им управление през 2013-2014 г.

Миков отказа да коментира по същество противоборството в ДПС с мотива, че обратното би било „нарушаване на нормалния и добрия тон“. Но осъди „поведението на български политици, избрани от българските граждани, които с действията и поведението си не утвърждават националните интереси и националния авторитет на България“. Както и поведението на Турция и нейните политици, което „надхвърля нормалните приятелски и добросъседски отношения“. Точно със същите аргументи новото ръководство на ДПС атакува бившия си водач, след като го изключи от партията.

Соцлидерът се изказа одобрително за речта на Доган, която съдържала „много верни тези“. Някои от тях БСП неведнъж е защитавала, напомни социалистът. И намекна, че очаква от ДПС да сложи край на близостта си с ГЕРБ в новата ситуация и да „изчисти профила си на опозиционна сила“. „ДПС е зряла политическа сила и ще намери пътя, по който да бъде ангажирана в демократичното представителство на България“, оптимистично заключи той.

По повод депутатите, напуснали ДПС заедно с Местан, Миков заяви, че тепърва ще се види как те ще се позиционират в парламента. Но даде да се разбере, че не гледа сериозно на Местан. „Нямам спомен политик от БСП да се е крил в посолство, включително когато в началото на прехода крещяха „БСП в Сибир“, когато редица дейци бяха подложени не само на обществен остаркизъм, но бяха затваряни от тогавашната власт на „Развигор“, иронично коментира соцлидерът укриването на Лютви Местан в турската дипломатическа мисия в София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране